Leerlingen kijken over eigen grenzen

Donderdag 1 oktober 2015

Door Redactie

De vierde klassen van het Veluws College Walterbosch nemen in de week van 12 oktober deel aan het project ‘Cross Your Borders’. Tijdens dit interactieve, vijfdaagse project staan armoede en onrecht in de wereld centraal.

“Wereldwijd leven miljoenen mensen in armoede. Ook voorzieningen als onderwijs zijn lang niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen over de grenzen van hun eigen land leren kijken en zich bewust worden van de ongelijkheid in de wereld. Het project ‘Cross Your Borders’ sluit daar uitstekend bij aan”, zegt Jacqueline Versluijs, directeur Veluws College Walterbosch.

Het project start met een filmquiz waarin de leerlingen kennismaken met thema’s als kindslavernij en vluchtelingen. Vervolgens onderzoeken zij in groepjes de ontwikkelingsproblemen van een bepaald land. Hun bevindingen verwerken zij in een creatieve presentatie. Dat resulteert bijvoorbeeld in een poppenkast over de schuldenproblematiek van Peru of in een rap over kinderarbeid in Burkina Faso. Tussendoor nemen de leerlingen deel aan interculturele workshops.

Op dag drie volgen de leerlingen een interactief klassikaal programma over de oplossingen voor ontwikkelingsproblemen. Leerlingen krijgen inzicht in hun eigen mogelijkheden een bijdrage te leveren aan een betere wereld. De leerlingen verdienen punten met de verschillende onderdelen en gaan een spannende strijd om de hoogste score met elkaar aan. Deze opdracht wordt feestelijk afgesloten in de aula met een prijsuitreiking voor de beste groepen.

De leerlingen komen tijdens de vierde dag in actie voor een betere wereld. Ze runnen dan in groepjes een eigen bedrijfje. Hiervoor ontvangen ze een microkrediet van maximaal 10 euro per groepje. Met deze kleine lening kunnen ze de benodigdheden kopen om een product te maken en verkopen of een dienst te leveren. De winst van de bedrijfjes gaat naar een goed doel.

Over Cross Your Borders
Cross Your Borders wil scholieren van 3, 4 havo en 3, 4, 5 vwo bewust maken van armoede en onrecht in de wereld. Cross Your Borders daagt leerlingen uit om zelf op onderzoek te gaan, een eigen mening te vormen en deze op een overtuigende manier te communiceren. Zo ontstaat er betrokkenheid bij de problematiek. Tijdens vijf projectdagen oefenen leerlingen vaardigheden die in het reguliere onderwijs beperkt aandacht krijgen, zoals het analyseren van complexe problemen, samenwerken, presenteren en ondernemerschap. Jaarlijks nemen zo’n 10.000 scholieren deel aan het project. Meer informatie: www.crossyourborders.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!