Maai Mei Niet, niet in Apeldoorn

Vrijdag 19 mei 2023

Door Kevin van Es

Wist jij dat een gazon niet alleen uit gras, maar ook uit bloemen bestaat? Maai Mei Niet tovert saaie grasmatten om tot levendige gazons, vol leefruimte voor bijen en vlinders. De actie is super simpel: laat je grasmaaier staan. Een mooie en vooral makkelijk uitvoerbare actie voor ‘de hoofdstad van de Veluwe’, zou je denken.

Reactie gemeente

In een officiële reactie laat een woordvoerder van de gemeente weten dat Apeldoorn ‘niet specifiek mee doet’ aan Maai Mei Niet Nederland: “Het algemene beleid van de gemeente is dat we het hele jaar door anders maaien, rekening houdend met de biodiversiteit. Daar zijn we in 2021 mee gestart.” Dit betekent dat ze het gras langer laten groeien, daarmee krijgen lage bloemen meer kans om te groeien. De woordvoerder geeft aan dat de gemeente voorheen we alles strak maaiden: “Nu letten we ter plekke op wat er staat.”

Wat betekent dit?

Een woordvoerder van de gemeente geeft uitleg over de situatie in Apeldoorn: “Dit betekent dat er deze maand wel wordt gemaaid. Met het natte voorjaar dat we hebben gehad, is dat nodig. We maaien niet om elk bloemetje heen, maar er is met de uitvoerders afgesproken dat we grote vlekken kruiden die in de bloei staan, laten staan.” Afsluitend vertelt de woordvoerder dat de maaihoogte van de grasmaaiers hoger is gemaakt en de maaiers oplettender te werk gaan: “Het blijft maatwerk.”

Apeldoornse maaibeleid

De gemeente maait al een geruime tijd op een alternatieve manier, om zo meer ruimte voor de natuur te creëren. Misschien is het je al opgevallen: hoge grassen, waar kruiden en bloemen de kans krijgen om te groeien, en kleurverschillen. Het laten groeien van het gras kent meerdere voordelen. Zo krijgen lage bloemen, zoals de madeliefjes, meer kans om tot bloei te komen en is er een extra wapen tegen het uitdrogen van de bodem. Met het minder maaien van bloem- en kruidenrijke velden, krijgen verschillende soorten de mogelijkheid om te groeien. Zo worden de velden kleurrijker en hoger. 

Nederlands zaad

De gemeente zaait de velden in met inheems zaad, deze soorten komen van nature voor in Nederland, zijn bestand tegen vorst en gedijen vaak goed in het Nederlandse klimaat. Wanneer de plekken uitgebloeid zijn laat de gemeente het gedeeltelijk intact, zo zorgen de zaden op natuurlijke wijze dat de velden het jaar erop weer volop in bloei zijn. Daarnaast dienen de zaden als voedsel voor vogels.

Het complete Apeldoornse maaibeleid is terug te vinden op de website van de gemeente Apeldoorn. Meer informatie over ‘Maai Mei Niet‘ is te vinden op hun website.ras

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!