38e editie van VSM ‘Terug naar Toen’ festival

Vrijdag 28 augustus 2015

Door Redactie

De Veluwse Stoomtrein Maatschappij kijkt uit naar de 38e editie van het ‘Terug naar Toen’ festival dat op 5 en 6 september gehouden wordt. Het festival staat te boek als het grootste van Europa met maar liefst zestien stoomtreinen die hun opwachting maken in Apeldoorn, Beekbergen, Loenen en Dieren. Verder kan er tijdens het festival gekeken worden naar modelbanen en is er ook voor kinderen genoeg te doen.

Opstapkaartjes winnen
Nieuwsblad Stedendriehoek mag een aantal opstapkaartjes onder de lezers verdelen. Wilt u er kans op maken? Stuur dan een mailtje naar redactie@stedendriehoek.net onder vermelding Terug naar Toen; of stuur een briefkaartje naar Nieuwsblad Stedendriehoek, Postbus 638, 7300 AP in Apeldoorn, o.v.v. Terug naar Toen. Vergeet niet naam, adres en woonplaats te vermelden. Reageer snel!

Locomotiefparade
De VSM vierde onlangs op 14 juli het veertigjarig jubileum dat feestelijk werd gevierd met (oud) vrijwilligers van de organisatie. In het kader van het jubileum vindt op vrijdag 4 september vanaf 15.00 uur een grote locomotievenparade plaats die wordt gepresenteerd door Radio Veronica-DJ én treinenliefhebber Erik de Zwart. Tijdens deze parade rijden alle locomotieven die de VSM in bezit heeft. In Loenen wordt daarom een tribune geplaatst voor toeschouwers, die dan van alles te horen krijgen over het verleden van de stoomtrein en de organisatie.

Blijven groeien
Een gerespecteerd vrijwilliger van die Veluwse Stoomtrein Maatschappij is de 70-jarige Ton Bultman. Hij maakte de VSM vanaf het begin mee en doet van alles voor de organisatie. Van de administratie tot de kaartjesverkoop. Bultman zag in de loop der jaren het één en ander veranderen. “Ik weet nog dat we het ‘Terug naar toen’ festival begonnen met één locomotief. Zoiets is tegenwoordig ondenkbaar, aangezien we er nu zestien hebben die meerijden.” Bultman en de tweehonderd andere vrijwilligers blijven ondanks het mooie aantal ieder uur alert op nieuwe locomotieven. “We willen blijven groeien. Het aantal locomotieven maakt ons festival immers ook de grootste van Europa.”

Populair festival
De spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren vormt tijdens ‘Terug naar toen’ het decor. Er zal een trein rijden van Apeldoorn naar Beekbergen, van Beekbergen naar Loenen, van Loenen naar Dieren en weer terug. Dit zullen reizigerstreinen, maar ook goederentreinen zijn. Op de stations van Beekbergen en Loenen is er van alles te doen en zijn er horeca gelegenheden aanwezig. “De locomotievenloods in Beekbergen zal leeg zijn omdat alles rijdt en daarom kunnen we deze gebruiken voor bijvoorbeeld de horeca, maar ook voor modelbanen en andere leuke activiteiten. Mocht het weer tegenvallen, dan zijn we daar ook op voorbereid”, aldus Bultman. Het festival lijkt alleen maar groter te worden, want dit jaar wordt het bezoekersaantal op tienduizend geschat. Naast Nederlanders worden er ook Duitsers, Belgen en Fransen verwacht. Bultman: “En we zijn niet eens zozeer bezig met het binnenhalen van publiek. We merken dat zij ieder jaar weer terug komen, dat is erg mooi om te zien.” “Echte hobbyisten”, noemt Bultman ze. “Het komt wel eens voor dat bezoekers wat aan mij vertellen over de stoomtreinen, die ik zelf nog niet eens wist. Maar het festival is echt niet alleen voor hobbyisten. Ook voor de mensen die voor spektakel komen is er genoeg te zien. Uit ervaring weet ik dat het een genot voor die mensen is om het geluid en de rook te zien. Dat is iets groots.”

Het ‘Terug naar Toen’ festival wordt grotendeels gefinancierd door de VSM zelf, maar diverse sponsoren en de gemeente Apeldoorn dragen ook een steentje bij. Met de ruim tweehonderd vrijwilligers wordt het festival draaiend gehouden. De VSM loopt inmiddels op de tenen en is daarom altijd op zoek naar meer. “Wij worden ook een dagje ouder en nieuwe krachten zijn altijd welkom. De trein moet letterlijk en figuurlijk blijven rijden”, zegt Bultman. Op de zaterdag en de zondag vertrekt de eerste goederentrein al om 6.50 uur vanuit Loenen. De reizigerstreinen zullen vanaf 9.30 tot 17.30 uur rijden. Een dagkaart wordt geadviseerd tijdens het festival. Het is dan mogelijk om alles te zien vanuit de trein en op het terrein. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingangen van het evenemententerrein, alsmede bij de treinen en kosten €16,- voor volwassenen en €11,- voor de kinderen. Meer informatie over het festival ‘Terug naar Toen’ is te vinden op www.stroomtrein.org.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!