March Into Walhallaen, festival voor de metal liefhebber

Zondag 5 februari 2023

Door Henk Schrier

Op het poppodium GIGANT werd 3 februari voor eerst het March into Walhallaen metal festival gehouden in samenwerking met Desert Rose Agency. Vanavond mogen de metal fans zich onderdompelen in de beste folk-, black- en pagan metal van Nederlandse bodem en uit het buitenland, met Finsterforst uit Duitsland, Slechtvalk, Vanaheim en :Nodfyr uit Nederland en Morgarten uit Zwitserland.

Vanaheim

Bij binnenkomst zie ik al een goedgevulde zaal met metalfans ieder met een voorkeur voor zijn eigen band deze avond. Dat is goed te zien aan de t-shirts die gedragen worden door het publiek. De aftrap vanavond op dit festival wordt gedaan door Vanaheim een Pagan-folk metal band. Vanaheim brengt pagan/folk-metal met veel energie. ,,The energetic mix between epic pagan metal and the typical, catchy folk metal creeps deep under your skin, and makes you want to move whether you want it or not!”, zegt de band daar zelf over. Dat heeft Vanaheim dan ook meerdere keren bewezen, onder andere tijdens optredens met Heidevolk, Finsterforst en Equilibrium. Ik moet zeggen, ook vanavond in Apeldoorn. Het is een band met enthousiasme, power en een perfecte show.

Morgarten

Hierna mocht het Zwitserse Morgarten gaan spelen na het ombouwen wat al een snel een half uur duurde ging het los. De Zwitserse folk-blackmetal band Morgarten timmert de laatste jaren stevig aan de weg. De band tourt met veel succes door heel Europa heen, om hun laatste album ‘Cry Of The Last’ onder de aandacht te brengen. Dus ook in Apeldoorn vanavond waar deze band zich lekker presenteert. Ik begrijp dan ook dat deze band steeds bekender word in Nederland. Ook bij deze band weer een lekker enthousiast publiek.

Slechtvalk

Toen was het de beurt aan het Nederlandse Slechtvalk, hoewel Slechtvalk de laatste jaren maar weinig live-shows speelde in Nederland, heeft de band altijd een trouwe schare volgers gehouden. Dat komt mede door de kwalitatief hoogstaande albums die de band in hun carrière uitbracht. Een show van Slechtvalk is daarom eigenlijk niet te missen. De band beleefde hun hoogtijdagen aan het begin van dit millennium, in de nasleep van het zeer succesvolle album ‘The War That Plagues The Lands’. Slechtvalk groeide uit tot één van de beste death/black metalbands van Nederland en is die reputatie nimmer kwijtgeraakt. Het laatste meesterwerk luistert naar de naam ‘Where Wandering Shadows And Mists Collide’, persoonlijk vond ik deze band wat eentonig maar al met al een gaven ze wel een strakke perfecte show weg.

Finsterforst

De headlinner van vanvond mocht na de volgende ombouw het podium betreden is de Duitse band Finsterforst. Diep in de donkere bossen van Zuid-Duitsland zag Finsterforst in 2004 het levenslicht. Drie jaar later begon de band met touren en tot op heden zijn de Duitsers een graag geziene gast op de Europese podia. De band sleepte onderweg een platencontract bij Napalm Records binnen en sindsdien heeft Finsterforst de wind in de rug. Hoogtepunt in de carrière is zonder twijfel het laatste album ‘Zerfall’, waar de band een aanstekelijke mix laat horen van pagan-metal, black-metal en Rammstein-achtige metal. Zware Metalen omschreef het album als ‘episch’ en gaf 91/100 punten. ,,Das ist wirklich ein Meisterwerk! Danke schön’’, aldus de recensent. In 2020 stond Finsterforst voor het laatst op de Nederlandse podia. Hoog tijd dus dat de Duitsers terugkeren, niet voor niets waren zij de headliner van vanavond vol enthousiasme begonnen aan deze show van begin tot het einde.

:Nodfvr

Dan is het tijd voor de afsluiter van vanavond. Inmiddels is het bijna 12 uur voor zij het podium betreden. Deze, voor mij, unieke band uit Nederland, die ook nog eens Nederlandstalige heathen metal spelen. We hebben het dan over :Nodfyr, betekent noodvuur in het hedendaagse Nederlands en is een oud-Germaans gebruik dat in tijden van nood werd gebruikt om het ongeluk te keren. Al het vuur in huis werd gedoofd en er werd een nieuw vuur aangestoken: :Nodfyr! Met Nederlandse teksten vervulde deze band met trots op de regio Gelderland. Voor mij een heel verrassende band.

Al met al een geslaagd festival zeker voor herhaling vatbaar, dus Gigant maak er wat van.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!