Martijn over…de één z’n dood

Dinsdag 17 oktober 2017

Door Martijn de Frankrijker

Ellis Peeters

Het is fijn als er iemand aan je denkt. Dan kan je helemaal warm vanbinnen worden. ,,Ja, joh, was net even aan je aan het denken.” Och, heeeerlijk vind ik dat, als er dan even aan me gedacht wordt. Dat iemand heel ergens anders een beetje staat rond te koekeloeren, maar dan toch een flink potje aan mij denkt. Iedereen heeft dat wel, toch? En het is ook goed, om even aan iemand anders te denken. Je zichtsveld te verleggen.

Aan wie je dan zoal had kunnen denken, afgelopen weekend? Nou, bijvoorbeeld de mensen die ’t dit weekend helemaal niet zo tof hadden. Die niet in hun korte broek, op het terras, Vedettjes White zaten weg te hengelen alsof er nooit meer zon zou zijn (of wat jij doet terwijl het warm is). Dan bedoel ik overigens niet iets algemeens als ‘gewoon, mensen die het kut hebben’. Nee, ik bedoel mensen die een heel stuk minder plezier hadden van orkaan Ophelia. Wisjenie? Die storm veroorzaakte, samen met nog wat andere dingetjes, die recordbrekende hitte hier. Maar in Ierland kwam ‘ie een tikkeltje harder aan. Er overleden zelfs mensen. Aan hen zou je misschien even kunnen denken.

En nou denk jij: ,,Rot op joh, ik ga me toch zeker niet slecht lopen voelen, omdat ik een weekendje tof heb lopen doen op m’n flipflops?” Nee, hoeft ook niet. Je mag genieten van het geluk dat je hebt. Heel eerlijk, ik denk zelfs dat je móét genieten van het geluk dat je hebt. Tegelijkertijd is het echter goed als je soms even denkt aan de mensen die een stuk minder geluk hebben.

Helpt dat, dan? Denk ’t, ja. Waarom? Omdat je daar bewuster van wordt. Je ogen open meer voor de gevoelens en situaties van anderen. Dacht je gisteren, toen je op je E-bike heerlijk in ’t zonnetje kon toeren over Hoog Soeren, dan bijvoorbeeld aan de Ieren die binnengesloten in hun huizen aan het bidden waren dat hun dak op het huis zou blijven zitten? Dan ga je morgen misschien wel een stapje verder. Want misschien sta je morgen wel een t-shirt te kopen voor 20 cent in de sale. Dan kun je even denken aan de jongeren die ze veel te weinig betalen om die te maken (ik haal ’t nog maar even op). Of denk, terwijl je je afvraagt hoe Rutte III dit land gaat besturen, aan de mensen die door hun eigen regering worden afgeslacht of uitgehongerd.

En misschien zal je dan even niet zo warm vanbinnen worden, maar gelukkig is het dat nu buiten wel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!