Martijn over…opdoeken

Dinsdag 19 september 2017

Door Martijn de Frankrijker

Ellis Peeters

Nou, de kogel is door de kerk. Of door de voormalige bioscoop, of ’t schoolgebouw, of waar die dingen zich dan tegenwoordig ook maar in bevinden: Apeldoorn is de sufste stad van Nederland. Nee, echt. Ik bedenk het niet. De jongens van Das Kapital hebben ’t besloten aan de hand van een rapport over kroegdichtheid in Nederland. En wat denk je? Apeldoorn heeft de minste kroegen per inwoner, of liever, inwoners per kroeg. Want ’t gaat om de kroeg, niet die inwoner.

En Apeldoorn doet ’t niet eens maar een beetje slechter, maar gaat roemloos ten onder. Zelfs tegen steden als Zaanstad, Venlo en Roermond weten we geen stand te houden. Geen stand te houden? Wat zeg ik, die laatste twee staan zelfs in de top vijf. En nou doen we ’t niet veel slechter dan Zaanstad, maar hún lokale nieuwswebsite heet ‘De Orkaan’. Met zo’n naam distantieer je jezelf natuurlijk direct van enige soort sufheid. Misschien zijn ze daar nog op zoek naar een ietwat dikkige, ietwat langdradige columnist…

Helaas houden de vriendelijke jongens van Das Kapital het niet bij Apeldoorn’s tergende saaiheid, want waarom zou je ook? Een open wond kun je afplakken, of zout op gooien. Logische keuze, volgens de heren, want ook dat we een flinke identiteitscrisis hebben moet nog maar even aangestipt worden. Is het nou een dorp? Is het nou een stad? Die Apeldoornse sneuneuzen weten het zelf niet eens. Linkjes erbij naar wat Apeldoornse nieuwswebsites en het zout is gestrooid.

En wat blijkt? We weten het ook echt niet. Zelfs onder nieuwsberichten waar feitelijk wordt gesteld dat Apeldoorn allang geen dorp meer is, omdat dat tegenwoordig bepaald wordt aan de hand van bewonersaantal, roepen we zelf nog dat we een dorp zijn. Nee, ik meen het. We zijn feitelijk een stad. Zwart op wit. En toch wordt eronder gereageerd dat mensen het er niet mee eens zijn. Het niet eens zijn. Met een feit. Nouja, laat ook maar. Want weet je wat het voordeel is van een dorp zijn? We zijn in ieder geval niet meer de sufste stad.

Goed, nu kunnen we gaan vechten, maar misschien moeten we het ook maar omarmen. Die Das Kapitalisten weten waar ze het over hebben. Dus ik weet niet wat je aan het doen was, maar stop maar. Het is goed zo.

Iemand zin in een potje Mens Erger Je Niet?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!