Martijn over…tijd verdoen

Dinsdag 29 augustus 2017

Door Martijn de Frankrijker

Ellis Peeters

Eigenlijk geen idee meer wat er te doen was toen. Een vriend van me had er iets georganiseerd. Op het Zwitsalterrein. Dat was nog spannend, toen. Tegenwoordig niet meer. Afgelopen vrijdag had ik er een bruiloft en tegelijkertijd was er een vega-BBQ en een bedrijfsfeest. Het oogde er levendig. Vier jaar geleden niet. Toen kwam ik een bijna lege hal binnen, met een rol ducktape in mijn handen.

Hij had me gevraagd om iets op de muur te schilderen, maar schilderen mocht niet. Het moest er weer makkelijk af kunnen. Dus besloten we samen om voor ducktape te gaan. Ik besloot de quote: ‘stop wasting time doing things you hate’ op de muur te plakken. Dat vond ik een mooie gedachte, toen. Toentertijd dacht ik dat het een mooi idee was. Ik dacht dat mensen het zouden lezen en zouden denken: ,,Ja, misschien moet ik inderdaad geen tijd meer steken in dingen die ik niet leuk vind.” En dan zouden ze alleen nog maar leuke dingen doen. Dan had ik ze geïnspireerd met mijn ducktape op de muur.

Als ik er nu, een aantal herinneringen later, naar kijk moet ik er een beetje om lachen. Specifiek deze foto. Handen in mijn zakken. Glimlach op mijn mond. Kijk eens wat voor een kek dingetje ik heb gemaakt. Maar vooral die quote en het idee dat ik daar ooit in geloofde. Hou op met het verdoen van je tijd aan zaken die je haat.

Het gaat specifiek om het stukje ’tijd’. Ophouden met dingen doen die je haat? Zeker! Er geen tijd aan verdoen? Dat is een probleem. Zou ik nu in gesprek kunnen met die jongen op de foto dan zou ik ‘m zeggen dat ‘ie rechtop moet gaan staan, meer moet sporten en minder moet drinken. Maar, daarna, zou ik ‘m vertellen dat het onmogelijk is. Je zult altijd dingen moeten doen die je haat. De afwas, je belastingaangifte of, in mijn geval dus, sporten. Volgens mijn filosofie in het verleden zou ik niet moeten sporten. En dat deed ik ook niet. Lekker bezig. Resultaat? Laat ik het zo zeggen: er was genoeg Martijn voor iedereen.

Maar ik ben een redelijke jongen, ik zou niet het woord tijd van de muur aftrekken en er weer vandoor gaan. Ik heb een oplossing. Een vervanger. Het woordje ‘energie’. Stop wasting energy doing things you hate. Tijd bepaal je niet, maar je eigen energie wel. En als je zaken hebt waar je energie in steekt zonder er energie uit te halen, hou er mee op. Krijg je er energie voor terug? Doen! Zo wordt dat sporten een stuk minder erg. Op het moment zelf ben ik nog steeds geen fan, maar naderhand ben ik een heel stuk blijer dan die jongen op de foto.

Martijn de Frankrijker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!