Medewerkers Gelre ziekenhuizen in actie voor een beter cao

Woensdag 22 februari 2023

Door Kevin van Es

Ziekenhuismedewerkers van Gelre ziekenhuis Apeldoorn gaan actie voeren voor een beter cao. Het voorstel vanuit de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) komt niet overeen met de wensen van de werknemers. De medewerkers van het ziekenhuis voelen zich niet gehoord door de NVZ. Annelie Buter is al ruim 20 jaar operatieassistent in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Ze is kaderlid bij werknemers vakbond FNV en lid van het actiecomité. Ze vertelt hoe zij tegen de situatie aankijkt.

Stroeve onderhandelingen

Ziekenhuismedewerkers strijden al jaren voor een beter cao, maar de werknemersvakbonden FNV, CNV, NU ’91 en FBZ en de NVZ kwamen er niet uit. De eis is een verhoging van 10 procent dit jaar plus 100 euro en een verhoging van de reiskostenvergoeding. De vakbonden gaven ziekenhuizen tot dinsdag 12:00 de tijd om op het ultimatum te reageren, maar NVZ-voorzitter Ad Melkert wees het aanbod direct af omdat de ziekenhuizen hier niet aan kunnen voldoen. Zij kwamen met hun laatste bod van 5 procent extra loon nu en eind 2023 nog eens 5 procent erbij en 3 procent in september 2024. De cao zou dan ook doorlopen tot in 2024 maar de werknemersvakbonden geven aan de loonsverhoging niet te willen spreiden over twee jaar.

Weinig steun

Annelie voelt zich niet gesteund door de NVZ: “Wij zijn teleurgesteld. Wij vinden het onbegrijpelijk en zijn verbaasd.” Ad Melkert schreef in een bericht op de website van de NVZ dat ze naast de zorgmedewerkers willen staan, maar zo voelt het voor Annelie niet. Ze verklaart: “Je staat pas naast je medewerkers als er een goede cao is voor alle medewerkers.”

Actie in het Gelre

In het Gelre ziekenhuis Apeldoorn voeren de werknemers actie door een zondagsdienst te draaien op een doordeweekse dag. Annelie legt uit: “Een zondagsdienst draaien betekent; door de weeks het werk doen wat we normaal gesproken op een zondag doen, zo draaien we op zondag normaal geen operatiekamer, alleen spoedoperaties,” aldus Annelie.

Wat merken de patiënten hiervan?

Spoedoperaties blijven zoals aangegeven gewoon doorgaan. Tijdens de vorige acties hingen de ziekenhuizen vol vlaggen met ludieke teksten. “Op de dag van de actie zal er vanzelfsprekend een actie moment zijn waarop we geluid gaan maken in de ziekenhuizen. Verder zou het kunnen dat de afspraken van patiënten verzet worden. De acute behandelingen blijven sowieso doorgaan,” aldus Annelie.

Welke dag er actie gevoerd gaat worden in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn is nog niet bekend.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!