Help de bevolking van Oekraïne

Meer dan winst

Woensdag 7 juni 2017

Door Stichting Present Apeldoorn

Stichting Present

Steeds meer bedrijven zijn maatschappelijk betrokken. Maar waarom eigenlijk? En hoe geven ze hier vorm aan? Onlangs was er een netwerkbijeenkomst in Parc Spelderholt in Beekbergen. Stichting Present Apeldoorn organiseerde deze en één van de sprekers was Dr. Lonneke Roza. Zij doet hier onderzoek naar op de Rotterdam School of Management en heeft een verfrissende kijk op deze zaken.

Maatschappelijk betrokken, wat is dat nu eigenlijk?
Het gaat om de vrijwillige inzet van profit organisaties. Lonneke licht dit toe: ,,Deze bedrijven willen een steentje bijdragen aan de samenleving. Dit gebeurt door inzet van mensen, middelen, media, massa of munten. Denk dan bijvoorbeeld aan werknemers die door hun werkgever worden gestimuleerd om als team(building) een bijdrage te leveren aan een project. Of door het inzetten van een netwerk van een bedrijf of een die helpt bij communicatieprofessional die helpt om een communicatieplan op te stellen of berichten te schrijven.” Kortom, het gaat om meer dan alleen maar geven van geld. “En het mooie is, wanneer maatschappelijke organisaties (non-profit) de medewerkers van profit organisaties bij projecten kunnen inzetten er ook meer munten beschikbaar komen voor de goede initiatieven/projecten.” vertelt Lonneke verder. ,,De betrokkenheid groeit en er is dus duidelijk een win-win situatie: er komen meer vrijwilligers en geld beschikbaar voor mooie maatschappelijke initiatieven.”

Waarom doen (profit) organisaties dit?
Dit kan verschillende redenen hebben. Omdat het ‘hoort’ bij de organisatie. Het hoort bij de identiteit. Een andere reden is dat het verwacht wordt door de maatschappij (klanten, leden, overheid, etc.) dat de organisatie zich hiervoor openstelt. Een laatste reden kan zijn dat het voordelen voor de organisatie oplevert. Een andere vraag is waarom medewerkers zich als vrijwilliger willen koppelen aan een maatschappelijke organisatie. Lonneke: ,,Ook hier zijn verschillende motivaties voor. Bijvoorbeeld dat iemand graag iets voor een ander doet, betrokken wil zijn, zichzelf een beter gevoel wil geven, nieuwe dingen wil leren of mensen ontmoeten, opgedane kennis inzetten voor een ander, ga zo maar door.”

Hoe geeft Stichting Present hier invulling aan?
De vraag voor maatschappelijke organisaties is wat zij nodig hebben. Karin van Dillen, coördinator bij Stichting Present Apeldoorn vertelt: ,,Wanneer wij met een bedrijf in gesprek zijn, is het voor ons belangrijk om te weten welk doel zij hebben. Waarom willen zij samenwerken met ons en wat willen zij bereiken? Wanneer dat beeld helder is, kunnen wij kijken op welke manier en welk initiatief of project het beste bij dat bedrijf of groep medewerkers past. Soms is dit een project waar heel duidelijk een ‘kop en staart’ aan zit. Bijvoorbeeld een dag helpen bij een opvang om kamers op te knappen. Of een wandeling te maken met ouderen. Maar soms zijn er ook langere projecten. Denk aan een medewerker die mee wil helpen ondersteunen bij de administratie van iemand.”

Contact
Wil je als vrijwilliger of met je bedrijf ook meer betrokken zijn bij je directe omgeving? Neem dan eens contact op met ons. We kijken samen op welke manier we invulling kunnen geven aan jouw maatschappelijke betrokkenheid. Bel met Ineke Jonker via 055-5767997 of mail naar ineke@presentapeldoorn.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?