Met je fiets de binnenstad in; hoe zit het nou eigenlijk?
Door Nikki Vredenberg
De fiets is het meest gebruikte vervoersmiddel in Apeldoorn, blijkt uit onderzoek van Monitor Bereikbaarheid. Maar is het fietsen in de binnenstad wel écht zo toegankelijk? Apeldoorn heeft de visie om de binnenstad te ontwikkelen als stadspark. Om dit te realiseren is er een Ontwikkelperspectief Stadspark van Apeldoorn (2021) opgesteld. Hierin staat onder andere als visie dat “de binnenstad van Apeldoorn een relaxte sfeer uitstraalt waarbinnen je op een ontspannen manier beweegt en verblijft. Of dat nu wandelend, rennend, met de fiets of met het openbaar vervoer is”. In hoeverre kun je je als fietser ontspannen door de binnenstad verplaatsen?
Fietsen door de binnenstad
Om een bekeuring te voorkomen is het goed om te weten wanneer je wel en niet door de stad mag fietsen. Vooral op het kruispunt waar de Korenstraat over gaat in de Deventerstraat ter hoogte van de Hoofdstraat wordt er vaak gecontroleerd. Dagelijks tussen 11:00 en 18:00 en op koopavonden tot 21:00 is het verboden om door de stad te fietsen. Buiten die tijden om mag er gefietst worden.
Fiets parkeren in het centrum
In de binnenstad geldt een fietsparkeerverbod, maar sinds vorig jaar mag je tot 11:00 je fiets nog wel overal parkeren. Dit betekent dat je jouw fiets even voor, bijvoorbeeld, de HEMA mag zetten voor een snelle boodschap. Vergeet dan niet de tijd in de gaten te houden, want om 11:00 moet de fiets daar weg zijn. Na 11:00 kun je de fiets kwijt in één van de zeven fietsenstallingen, binnen de wit omlijnde vakken in de stad met fietsbeugels of in de fietsrekken op straat.
De Kapelstraat
Deze straat is een belangrijke fietsverbinding tussen oost en west, maar sinds de pandamie is het verboden om door de Kapelstraat te fietsen. De opties van fietsers bestaan tegenwoordig uit omfietsen of afstappen en met de fiets aan de hand door de Kapelstraat. Dit blijft voor velen een discussiepunt. Aan de ene kant zijn er de terrassen waar mensen een drankje of een hapje nuttigen, maar aan de andere kant is het de kortste route voor fietsers. Als we het dan hebben over het aantrekkelijk maken van de binnenstad voor fietsers en wandelaars valt hier nog wat over te zeggen.
Fiets weg?
De gemeente laat foutgeparkeerde fietsen verwijderen. Deze fietsen worden naar de overdekte fietsenstalling aan de Paslaan gebracht. Voor €25,- kun je de fiets weer ophalen. Fietsen die langer dan 21 dagen achter elkaar op dezelfde plek geparkeerd staan worden ‘weesfietsen’ genoemd. Dit wordt bijgehouden met een label. Deze fietsen worden na 21 dagen met een label naar het fietsendepot is gebracht. Ook daar kan de fiets voor €25,- opgehaald worden.