Midwinter Marathon bereikt recordaantal inschrijvingen en komt met nieuwe app

Vrijdag 12 januari 2024

Door Kevin van Es

Ondanks de kou en guurheid is het de perfecte tijd voor gezellige en sportieve evenementen. De Midwinter Marathon, een van Apeldoorns grootste tradities, staat voor de deur. Hoewel het de 49ste editie is, bestaat het evenement dit jaar precies 50 jaar. Wat maakt de hardloopwedstrijd zo populair en hoe gaat de organisatie mee met de tijd? We bespreken het met de voorzitter, Frans Mulderij. Vorig jaar hebben we al een ‘In Beeld’ over hem gepubliceerd.

Aan de populariteit van de marathon valt niet te twijfelen. Maar liefst 16.408 fanatieke wandelaars hebben zich ingeschreven, een waar record. “Het hoge aantal inschrijvingen is een enorme opsteker, voor zowel de organisatie als de vrijwilligers. We hebben een vaste kern van 150 à 160 vrijwillige medewerkers. Denk hierbij onder andere aan het Rode Kruis en aan de chauffeurs,” aldus Frans.

Na de corona merkten de organisatoren een daling bij veel evenementen, met soms een afname van maar liefst 10%, 20% of 30%. “Bij ons bleef die daling beperkt tot 8%. Daarnaast werd er net na de pandemie minder gesport, zo bleek uit cijfers van het Mulier Instituut, een Nederlands sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut. Dit jaar merkten wij, maar ook andere sportevenementen om ons heen, dat er veel belangstelling is. We hoopten op 15.000 deelnemers, hier zijn we fors overheen gegaan. Ook zien we dat marathons in het algemeen enorm populair zijn geworden en geldt de Midwinter als een ideale voorbereiding op marathons verder in het jaar,” legt Frans uit.

Gecombineerd met de Markthal

Maar wat maakt de hardloopwedstrijd zo populair? “Het is een hele beleving en de sfeer zit er goed in. Daarnaast zijn de voorzieningen top. Met Theater & Concert Orpheus als centraal hart, dat is toch fantastisch. Het leeft enorm in de stad, vooral de 8 kilometer, daar genieten de lopers ook van. Ze voelen waardering, belevenis en het is een prachtige wedstrijd.” De start van de eerste wedstrijd, 2 februari, wordt gecombineerd met het in gebruik nemen van de Markthal, zo vertelt Frans: “Veel licht en geluid en lokale artiesten, het wordt een fraai feestje.”

De organisatie is momenteel druk in touw met alle voorbereidingen: “We zijn bezig met alle bestellingen die moeten gebeuren, de meters dranghekken, de vele liters sportdrank, theevoorzieningen en de medailles.” De voorbereidingen beginnen in september, de informatie op de website wordt in augustus vernieuwd.

De afstanden

De Midwinter Marathon omvat verschillende hardloopevenementen, waaronder de Centraal Beheer Night Run (4 kilometer) met 1600 deelnemers, die plaatsvindt in de nacht van vrijdag op zaterdag. Op zaterdag is er de Kroondomein Marathon van 42 kilometer met 170 deelnemers, de Centraal Beheer Acht van Apeldoorn (8 kilometer) met 6400 hardlopers, de Centraal Beheer Kidsrun (500/1000 meter) met 943 rennende kinderen, de Decathlon Mini-Marathon van tien Engelse mijlen met 3700 hardlopers, en de Asselronde van 25 kilometer met 3600 deelnemers.

De eerste editie van de Midwinter Marathon vond plaats in 1974, dit jaar precies 50 jaar geleden dus. “Tussendoor hebben we helaas twee jaar moeten overslaan vanwege corona,” vertelt Frans. Het half eeuwige bestaan van de marathon wordt groots gevierd, zo weet Frans ons te verzekeren: “Vrijdag 26 januari wordt er een kunstwerk aan de Loolaan onthuld.”

De nieuwe app

Ook de organisatie van de Midwinter gaat met de tijd mee: aankomende marathon kun je voor het eerst gebruikmaken van de Midwinter Marathon App. Via deze app kunnen vrienden, familie en bekenden de lopers volgen: “Je kunt ook een boodschap inspreken als hart onder de riem, deze tekst wordt dan op een groot scherm bij de uitgang van Paleis het Loo getoond. We proberen als Midwinter Marathon te blijven vernieuwen en ontwikkelen. Op naar de volgende 50 jaar!,” sluit Frans af.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!