MijnZorg: Probleemgezinnen begeleid door studenten, baby overleden, is dat ons voorland

Maandag 2 februari 2015

Door StrangeArt

In Rotterdam is een 10 maanden oude baby overleden na mishandeling. Triest en onbegrijpelijk. Wat voor mij de zaak nog onbegrijpelijker maakt is het feit dat het gezin werd begeleid door twee 3e jaars studenten van een hoge school. Citaat NOS: “De studenten werden begeleid door Bureau Frontlijn, een organisatie van de gemeente die zoekt naar vernieuwende werkmethoden om allerlei vormen van zorg te geven. Derde- en vierdejaars studenten van zorgopleidingen worden ingezet om gezinnen te begeleiden.”

Mijn angst voor Apeldoorn: Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Een van de doelen van het nieuwe stelsel is dat de zorg dicht bij de mensen wordt georganiseerd en dat er beter wordt samengewerkt tussen jeugdhulpverleners. Een mooi streven, maar bij de overheveling van taken is er tegelijkertijd een flinke korting op het budget. Rotterdam bezuinigt blijkbaar door 3ee jaars studenten psychologie of pedagogiek in te zetten. Studenten zonder diploma. Blijkbaar krijg je door het inzetten van stagiaires Citaat website Frontlijn: “het voordeel van het werken met studenten is dat ze een open blik hebben en geen vooroordelen”. Andere benadering van mij op deze wervende tekst: dat verfrissende is gewoon onbekendheid met wetenschappelijk bewezen methodes, je klungelt naar eigen inzichten als 17 jarige maar wat aan en hoeft geen verantwoording af te leggen, laat staan dat er een tuchtcommissie is. (Terzijde: De kinderombudsman doet onderzoek in deze zaak)

Raadsleden van Apeldoorn: Blijf ook als er geld te kort is op de begroting van Jeugdhulp zaken doen met professionele organisaties. Bij probleem gezinnen mag je niet experimenteren met “verfrissende benaderingen”.

(Ook interessante vragen of opmerkingen over decentralisaties en de participatie maatschappij? Deel deze in Apeldoorn-Direct via MijnZorg@xs4all.nl of bel 055 73 70 236)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!