Minder restafval per inwoner in Apeldoorn in 2023

Dinsdag 29 oktober 2024

Door Kevin van Es

In 2023 werd in Apeldoorn gemiddeld 81,8 kilogram huishoudelijk restafval per inwoner ingezameld, waarmee de stad opvallend beter presteert dan het landelijk gemiddelde van 177 kilogram per inwoner. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met deze resultaten behoort Apeldoorn tot de gemeenten met het laagste restafval per inwoner, een duidelijke indicatie van de effectiviteit van de lokale afvalscheidingsinitiatieven.

Met 81,8 kilogram restafval per inwoner staat Apeldoorn in de landelijke top van gemeenten met het laagste restafval. Alleen gemeenten als Horst aan de Maas (26 kg) en Aalten (61,6 kg) scoren nóg lager. Aan de andere kant van het spectrum zijn het vooral kleine of toeristische gemeenten die hoog eindigen. Ameland spant de kroon met maar liefst 712,4 kilogram restafval per inwoner, gevolgd door Schiermonnikoog (606,9 kg) en Vlieland (533,9 kg). Apeldoorn maakt vooral gebruik van bronscheiding (gescheiden inzameling door inwoners zelf).

In Apeldoorn werd in 2023, net als in de rest van het land, een verdere afname in papier en karton waargenomen. Volgens het CBS blijven de digitalisering en daling in fysieke post doorwerken, hoewel de coronapandemie tijdelijk voor meer papierafval zorgde door de toename van pakketverzendingen. In heel Nederland werd in 2000 nog 64 kilogram oud papier en karton per inwoner ingezameld, afgelopen jaar was dit nog 41 kilogram.

Afname in restafval en andere afvalstromen

Op nationaal niveau werd in 2023 in totaal 8,1 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld, wat neerkomt op gemiddeld 453 kilogram per inwoner, een lichte daling ten opzichte van 460 kilogram in 2022. Huishoudelijk restafval, groente-, fruit- en tuinafval (gft) en papier en karton vormen de grootste afvalstromen in Nederland. De daling in restafval naar 177 kilogram per inwoner (van 182 kilogram in 2022) is deels te verklaren door een bredere implementatie van nascheiding in gemeenten.

Nascheiding steeds populairder

Uit de cijfers blijkt ook dat zo’n kwart van de Nederlandse gemeenten huishoudelijk afval nascheidt, in plaats van gescheiden inzamelen aan de bron. Dit betekent dat het afval ongesorteerd wordt ingezameld en vervolgens door afvalverwerkingsinstallaties wordt gescheiden. In totaal werd in 2023 circa 920 miljoen kilogram restafval aangeboden aan nascheidingsinstallaties, wat gemiddeld neerkomt op 139 kilogram per inwoner. Vooral kunststof en biogranulaat worden uit dit afval teruggewonnen.

Met de inspanningen die Apeldoorn levert, blijkt dat de gemeente een voorbeeldfunctie vervult in het streven naar minder restafval en een effectievere afvalverwerking.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!