Mini TEDx doet naam eer aan

Vrijdag 22 april 2016

Door Wilco Westrik

Fokke P. de Boer

Deze week ging ik samen met nog twee jonge honden die eveneens hongerig waren naar de twee sprekers van de mini TEDx pad. In Ugchelen aangekomen wachtte ons een hartelijk ontvangst bij de Hamermolen. Daar werd ons koffie en thee aangeboden om vervolgens kort daarna door te mogen lopen naar boven waar na een korte introductie Linde ten Broek de mini-avond opende.

Ik weet overigens niet exact de achterliggende reden waarom er mini TEDx avonden gehouden worden. Echter kan ik mij zo voorstellen dat deze meestal hapklare brokken beter op worden genomen dan een hele rij sprekers op één middag. Toch nog maar eens navragen aan Dieuwke de Boer en haar collegae organisatoren. Het welkomstwoord voelde tijdens ietwat onwennig en geforceerd. Dat veranderde al snel op het moment dat Linde ten Broek het woord nam.

Een verhaal van iemand die iets met je doet, je in beweging zet en je aanzet tot denken’

Linde is soulstoryteller. Vertellen in een omgeving welke er voor een ieder anders uit kan zien, maar vooral veiligheid moet herbergen. Dit om te kunnen vertellen wat je bezighoudt, wat je raakt, wat je ziet en wat je oploopt, waar je verdrietig en of blij van wordt. Wat opvalt bij de start van haar verhaal dat dit een bepaalde intonatie had alsof ik op een zee met golven aan het voortkabbelen was.

Wat mij zeker als luisteraar triggerde waren haar vragen:

‘Wat wil je als mens nou eigenlijk achterlaten? Wie ben je?’ Leren en luisteren naar en van de ander. Het open staan voor dit alles heeft haar gebracht waar ze nu staat. Ze gaf aan wat zij uiteindelijk nodig had voor wie ze nu is en waar ze nu staat. Wat wil je eigenlijk aan jezelf vertellen en sta je open voor veranderingen en het mogelijk bijschaven daar van?

Vragen als ‘wanneer is nou bijvoorbeeld jouw droom uitgekomen?’ en ‘wat is nou eigenlijk oprecht luisteren?’.

Het was uiteindelijk een bankje en het erop plaats nemen wat het middel zou kunnen zijn om op deze vragen samen of alleen een antwoord te kunnen gaan geven/vinden. Een bankje bij de zee of in je tuin of in het bos.

Door te voelen, te aarden. Het in beweging komen leek zeker te zijn gelukt. Storytelling Footprint. Een verhaal van iemand welke iets met je doet, je in beweging zet en je aanzet tot denken.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’

Arjin Jans, directeur van Foenix Kringloop winkels in Apeldoorn heeft ook bankjes in zijn winkel staan. Bankjes met een geheel eigen verleden en waar mensen op plaats nemen. Om te rusten tijdens het winkelen of om contact te zoeken met anderen of wellicht om even te aarden, te beleven, te voelen. Arjin Jans was voordat hij directeur werd bij de Foenix in de bosbouw. Ook daar kwam hij mensen tegen met passie voor de natuur en de wijze waarop zij met de natuur omgingen en respect hadden hiervoor. Duurzaam was het woord wat hem triggerde. Producten een tweede kans en leven geven. Denken aan het milieu en de bossen waar hij ooit in werkte. Het verhaal van de klant en zijn product leren kennen. Mooi in beeld gebracht overigens door Roelof Rump/StrangeArt.

Samen met zijn mensen die veelal op de één of andere wijze een achterstand op de arbeidsmarkt hebben opgelopen door scheiding, geldzorgen, lichamelijke of geestelijke beperking een bedrijf op bouwen en zie wat er ontstaat. Een bedrijf wat winst maakt, maar waarbij een win win situatie voor zowel de klant als de werknemer voorop staat. Het komen tot een goede match is dan ook van groot belang. De potentiele werknemer zal een enthousiaste inzet moeten tonen en mag van de begeleiders verwachten dat zij hen ondersteunen, aanspreken en bijsturen daar waar het nodig is en binnen het leerproces past.

Achter elke transactie binnen het bedrijf zit dan ook een projectondersteuning. Het aanleveren van vaardigheden, het mogen maken van fouten, het leren van elkaars fouten als werknemers evenals het elkaar aanspreken hierop in een open en leerzame werkomgeving staat dan ook voorop.

Ik weet overigens als trajectcoordiantor die samen met mensen werkt welke een afstand tot de arbeidsmarkt hebben dat Foenix een echt unieke wijze deze club mensen zijn die staan om andere een kans te geven en een lange adem kennen.

Arjin droomt ook, soms op een bankje in zijn eigen zaak. Droomt van een eigen timmerwerkplaats waarbij oude houten meubels hergebruikt gaan worden en hiervan nieuwe modellen worden gemaakt.
Foenix een bedrijf en droom van Arjin waar nu inmiddels meer dan 225 mensen op drie verschillende locaties werkzaam zijn en waar hij trots op is. Zo ook is een eigen naaiatelier, verstel- en maakservice een wens. Arjin Jans is een dromer, maar ook zeker een realist die weet dat er geld verdiend moet worden, voor een groot deel zijn eigen broek op houdt en vooralsnog in ons Apeldoorn op drie plekken een onuitwisbare social footprint nalaat.

Mini TEDx:

Kleinschaliger, overzichtelijker maar bovenal persoonlijker, zo’n mini TEDx.

De volgende TEDx mini bijeenkomst zal plaatsvinden op 23 mei in Club Pelikaan Apeldoorn.

Benieuwd wat deze mij weer zal gaan brengen. Want dat het wat opbrengt daarvan ben ik overtuigd en laat dat nou net zijn waarom ik de TEDx avonden graag bezoek.

Meer lezen over stad

3 REACTIES

Ronald

Ronald 24 april 2016 om 12:47 uur

Dag! Wat mooi! Hoe kan ik een bijeenkomst bezoeken?

Linde ten Broek

Linde ten Broek 27 april 2016 om 17:35 uur

Dankjewel voor de mooie tekst! Ik ben er BLIJ mee!

Reageren



Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!