Minister Ellis van Sint-Maarten slaat fust aan in Apeldoorn

Vrijdag 27 april 2018

Door Daniel van Harmelen

Een 5-liter fust bleek geen partij voor de handen van Hasani Ellis, de plaatsvervangend gevolmachtigde Minister van Sint-Maarten, die een bezoek bracht aan Apeldoorn. Het bier is ‘smooth‘ volgens hem. ,,Heel lekker.”

Reden voor zijn bezoek is dat de Apeldoornse Oranjevereniging een jaar lang een inzamelingsactie houdt om geld bij elkaar te krijgen voor cultuur op Sint-Maarten. Dat is nodig, vertelt Ellis, omdat het eiland zwaar te lijden heeft gehad onder orkaan Irma. Nog steeds is de wederopbouw in volle gang. Ook de culturele sector kan wel een impuls gebruiken. ,,Kinderen hebben na school nu bijvoorbeeld niets te doen”. Hij is blij met de inzamelingsactie.

Simon Boon, voorzitter van de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn, ziet die inzameling als een estafette. ,,Na vandaag is het nog niet over. We gaan een jaar lang inzamelen, op verschillende creatieve manieren. Wie een goede manier weet om geld in te zamelen, mag zich bij ons komen melden. Onder andere de kerkenraad heeft al contact gezocht.”

Het gaat vaak om praktische zaken, zoals boeken of muziekinstrumenten. Noodzakelijk om een cultuur levend te houden, vertelt Ellis.

(tekst gaat door onder video)

Het geld dat opgehaald wordt zal nuttig besteed worden, vervolgt Boon. ,,We hebben een belangrijke link met organisaties op Sint-Maarten. We zijn nu bezig met inventariseren wat allemaal precies nodig is. Dan hebben we een goed beeld van wat we met het geld kunnen doen.”

Ook wordt gekeken of het mogelijk is om te komen tot een uitwisseling van kunst. ,,Sint-Maarten heeft veel kunst die het echt verdient om gezien te worden. Dat zou heel mooi zijn natuurlijk”, vertelt Boon. Dat leidt tot verbroedering, denkt hij. ,,Uiteindelijk zitten we allemaal onder één dak: het Nederlandse koningshuis.”

Kunstenaars

Ook Antiliaanse en Nederlandse kunstenaars hebben de handen uit de mouwen gestoken voor het eiland. Met glaskunst en een speciale verjaardagskalender proberen zij geld op te halen. De kunstwerken worden geveild, de kalender met als thema ‘Vorsten van Oranje’ is te koop in het Oranjepark.

Onder andere tekenaar en kunstenaar Gustave Nouel en glaskunstenaars Bikkel en Melvin Anderson werken mee aan het project. Zij hebben kunstwerken gedoneerd die geveild worden. De opbrengst daarvan gaat naar projecten in Sint-Maarten.

Meer informatie is hier te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!