MMT levert in China maatwerk af

Zondag 30 december 2018

Door David Levie

Unicum

Op de vraag hoelang het geleden is dat hij zelf met zijn accordeon voor het voetlicht trad moet Henny Vels het antwoord schuldig blijven. „Geen idee”, zegt de dirigent van MMT. „Ik doe dit nooit, dit is een unicum. Omdat deze hele tournee van ons in China een unicum is.” Zo’n 900 Chinezen waren er gisteren in de studio van de TV Tower in Suzhou getuige van het debuut op vreemde bodem van de Apeldoornse muzikanten die als groep niet eerder de landsgrenzen was gepasseerd. MMT leverde met een door Chinese liedjes doordesemde show maatwerk af. Evergreens die de handen op elkaar brachten. Een Chinees kinderkoor met een hoog aaibaarheidsgehalte leverde nog meer vertedering op. Een gelikte show ondanks deels gedeukte instrumenten die op reis waren geteisterd.

Energiezuinig

En de kou niet te vergeten want China is zuinig met energie. In hotels en restaurants houden gasten hun jas aan tafel aan, in hallen als de mega tv-studio is dat niet veel beter. Tijdens de repetitie begaf een snaar van een cello het en de gehuurde pauken bleken niet van een toonhoogtewijzer te zijn voorzien. Paukenist Jan Veldhoen had er zijn handen vol aan. Ook de techniek van MMT zweette peentjes. Hun Chinese collega sprak nauwelijks Engels en haalde de kleuren blauw en rood vrolijk door elkaar. Maar tijdens het concert bleken de plooien glad gestreken en toog iedereen goed gestemd huis- en hotelwaarts.

De komende dagen staan er nog eens vier concerten in de regio Shanghai op het programma. Een pittige klus voor MMT dat vandaag aan het ontbijt al weer fris en fruitig oogde.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!