Mooie trilogie gitaarconcerten in het Bluescafé Apeldoorn

Dinsdag 18 oktober 2022

Door William Lindner

Clubeigenaar Jan Kerseboom van Het Bluescafé in Apeldoorn had afgelopen week een mooie Internationale line-up van zangers en gitaristen samengesteld met verschillende optredens. Op woensdag van de Engelsman Aynsley Lister, op zaterdag de Finse Erja Lyytinen en van eigen bodem op zondagmiddag Erwin van Ligten.

Aynsley Lister (Engeland)

Woensdag was de aftrap met het optreden van Aynsley Lister. Het tweede van dit jaar.

Al ruim 20 jaar komt Aynsley naar Jan Kerseboom zijn Bluescafé en er is intussen een zeer goede relatie opgebouwd en is inmiddels een vaste waarde geworden. Een optreden van deze sympathieke Britse artiest zorgt altijd voor een volgestroomd Bluescafé

Net als bij zijn eerste optreden op 21 april was dit concert van de Engelsman dan ook in een mum van tijd uitverkocht.

Ook dit keer zonder toetsenist, maar een optreden als trio met naast Aynsley een tweetal uitstekende muzikanten: bassist Jono Martin en drummer Craig Bacon strooide Aynsley Lister in topvorm enthousiast met subtiel gitaarspel in 2 sets zijn jazz, blues, rock, funk, soul, roots songs over de aanwezige muziek liefhebbers.

De Engelsman Aynsley Lister is een begenadigd gitarist. Met verzorgd gitaarspel, goede zangstem en fraai gecomponeerde songs die je echt wat doen werd een mooi samengestelde uitgebalanceerde setlist met nummers van zijn uitgebrachte albums afgewerkt. Maar ook een aantal gloednieuwe nummers van zijn in november uit te brengen nieuwste album “Along for The Ride”.

Met de openers “All Of Your Love” & “Home” werd gelijk de toon gezet voor weer een uitermate verzorgd optreden. Mooie uitvoeringen van nummers van zijn albums werden over het publiek uitgestrooid. Met prima divers gitaarspel, vlijmscherpe gitaarsolo’s met een goede zangstem en fraai gecomponeerde songs werkte Aynsley een mooi uitgebalanceerde setlist af.

Met nummers als “Soundman”, “Possession”, “Insatiable “, “Inside Out” ,“Sugar” en “All Of Your Love” maar ook met zijn uitvoering van Freddie King’s “ I’m Tore Down”.

Verder verraste Aynsley het publiek met de première van een aantal gloednieuwe songs die veel beloven voor zijn dit jaar uit te brengen nieuwe album , “Along for The Ride” zoals het nummer “No One Else But You”.

Ben je liefhebber van bijvoorbeeld Albert King, Peter Green en John Mayer dan was het weer genieten van zijn subliem verzorgde gitaarspel.

Zoals altijd verkeerden Aynsley en zijn band in bloedvorm en is de band door clubeigenaar Jan Kerseboom terecht al weer vastgelegd voor een tweetal optredens volgend jaar in juni én wellicht óók in juli 2023. Dan zullen zeker nieuwe nummers van het dan uitgebrachte nieuwe album “Along for The Ride” te beluisteren zijn.

Natuurlijk werd toch weer Prince klassieker “Purple Rain” als slot ingezet. Een guilty pleasure? Voor velen mag dat. Deze bluesvariant van Aynsley is voor veel fans een must play.

Aynsley bevestigde vooraf aan het spelen van deze klassieker nog eens dat hij volgende jaar met Jan Kerseboom heeft afgesproken voor een tweetal concerten terug te zullen komen in juni en waarschijnlijk juli 2023 in het Bluescafe Apeldoorn. Met dit als mooi vooruitzicht en velen in bezit van Aynsley’s gesigneerde pre-release van zijn nieuwste album “Along for The Ride”, vertrok het publiek met een tevreden gezicht huiswaarts.

Rest nog te vermelden dat fans uit het publiek voorafgaand aan het nummer riepen: “..ook Grolloo!, Grolloo!.. “ Nou inderdaad .. deze toonaangevende hedendaagse bluesgitarist van Engeland zal zeker niet misstaan in de line-up op het Holland Blues Festival in Grolloo van volgende jaar. https://hollandinternationalbluesfestival.com

Video playlist

 

Erja Lyytinen (Finland)

Zaterdag 15 oktober stond de ‘Finse ‘Queen of The Slide gitaar’ Erja Lyytinen in een volgestroomd Bluescafé, op het podium met haar band.

In haar drukke tourschema door Europa vond zij gelukkig nog ruimte om haar enige concert in Nederland voor dit jaar in het Bluescafe te spelen. Tijdens deze tour presenteerde zij haar nieuwste album “Waiting for the Daylight”. De Finse gitarist is met name bekend van haar slide gitaarspel en heeft daarom de bijnaam de ‘Finse ‘Queen of The Slide gitaar’.

In een volgestroomd Bluescafe werd dat gelijk overduidelijk bij haar opener van het concert met de stevige nummers “Dont’ Let a good woman down” en “Cherry Overdrive”. Samen met haar bandleden Tatu Back – bass , Kasper Martenson– keyboards en Iiro Laitinen – drums werden, naast een aantal nummers van haar vorige albums , de nummers van haar nieuwste album “Waiting for the Daylight” gespeeld.

De nummers van haar nieuwste album laten horen dat we nu kunnen spreken van een een Finse dame die pure Power Slide Rock speelt . Nummers verpakt in een flinke saus van stevige Rock doorspekt met pittig slide gitaarwerk. Met nummers als “Bad Seed” en “Last Girl” werd dat nog eens bevestigd. De uitvoering van “You Talk Dirty”, hetzelfde laken een pak. In twee sets werden de nummers van het nieuwste album enthousiast vol energie door Erja Lyytinen en haar band over het publiek uitgestrooid.

Het nummer “Wedding day” van één van haar vorige albums zorgde nog eens extra voor een uitbundig feestje in het Bluescafé waar de temperatuur inmiddels was gestegen tot een Finse sauna waarden. Natuurlijk werd er nog om een extra toegift gevraagd en met het nummers “Love bites” en het nummer met de toepasselijke titel “The end of music”, met prachtig slide gitaarspel, werd een energiek concert afgesloten.

Op de uitpuilende tafel vol met merchandising vonden na afloop naast haar nieuwste albumWaiting for the Daylight” de exemplaren van haar vorige albums gretig aftrek.

Video Playlist

 

Erwin van Ligten band (Nederland)

Zondagmiddag 16 oktober werd de trilogie afgesloten met het Concert van de de Nederlandse Meestergitarist Erwin van Ligten en zijn band.

Publiek stroomde langzaam maar zeker het Apeldoornse Bluescafé binnen nadat de soundcheck net achter de rug was. Meestergitarist Erwin van Ligten zocht buiten op het terras zijn bandleden op: bassist Lené te Voortwis, percussionist Victor Lekransy (Erwins Brother from another mother, zoals hij steevast door Erwin wordt voorgesteld) en last but not least Willem Swikker immer trouw aan zijn Hammond orgel.

Er heerste een gemoedelijke sfeer. Erwin nam ook de tijd om een praatje te maken met deze en gene die speciaal van ver voor hem waren gekomen. Eenmaal op het podium met zijn band begon hij direct zijn eigen instrumentale compositie “Sunrise” te spelen, voorafgegaan door enkele tonen van zijn eveneens instrumentale nummer “Where do we go from here”. Het geroezemoes verstomde. De klanken van zijn gitaar vulden de zaal.

Later die avond zou iemand mij vertellen dat het nummer echt bij haar binnenkwam. “Ik werd er heel emotioneel van, moest een traantje wegpinken”.

En dat is de kracht van Erwin van Ligten. Met zijn serene en tegelijkertijd virtuoze snarenspel weet hij de mensen diep te raken. Zijn band geeft hem volop de gelegenheid te soleren. Hij op zijn beurt communiceert regelmatig via oogcontact met hen en trakteert bij de zang het publiek dikwijls op een overtuigende glimlach. Duidelijk is dat hij zich helemaal senang voelt op het podium.

De nummers die hij vol overgave en in zijn eigen stijl ten gehore bracht, waren onder andere “To love Somebody” van The Beegees (geïmproviseerde gitaarsolo), “These days” van Jackson Brown, “Red House” van Jimi Hendrix (ruimte voor uitgebreide solo van Willem Swikker) naast “Stone Free” en “Foxy Lady”, ook nog zijn eigen compositie “Glasgow Blues”, met als toegift -het publiek bleef “We want more!” roepen. ” Blue Suede Shoes” in een origineel Erwin van Ligten jasje en last but not least een prachtige versie van Santana’s “Samba Pa Ti”.

Tekst Cindy Smits

Videoplaylist

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!