Musical Anatevka met zes dagen koploper in nieuwe theaterseizoen van Orpheus

Vrijdag 5 mei 2017

Door David Levie

Langlopende voorstellingen? Orpheus is er heel voorzichtig mee. Komend seizoen is de musical Anatevka (in het buitenland bekend als The Fiddler on the roof) met zes dagen de koploper. Gevolgd door een driedaagse van een musical over Annie M.G. Schmidt met Simone Kleinsma in de hoofdrol.

Het Apeldoornse theater strooit met grote namen uit de wereld van het amusement. Onder anderen Jochem Myjer, Ali B. (in de grote zaal), Herman van Veen, Claudia de Breij, Nick en Simon, Hans Klok (rond Kerstmis) en Pauline Cornelissen komen tussen oktober 2017 en mei 2018 naar Apeldoorn.

Het Grootste Zwanenmeer van Shanghai is gevraagd het theaterseizoen te openen. Zowel de foyers als het restaurant van Orpheus ogen dan na een ingrijpende facelift weer okselfris.

In de categorie theatercollege is dr. Pol, de bekendste (tv)veearts ter wereld in levende lijve te zien. De geboren Drenth die in de Verenigde Staten woont maakt al jaren furore bij de zender National Geographic. Ook de neuropsycholoog Dick Swaab is in de Hanoszaal te zien. En dat is niet “de kleine zaal” van nu. Hanos (met een hoofdvestiging in Apeldoorn) is de belangrijkste sponsor de komende vijf jaar van de schouwburg en daarvoor moet zelfs koning Willem Alexander wijken. De naamgever van nu aan de grote theater- en concertzaal zien we in tegenstelling tot de Kleine Zaal (de huidige Hansozaal dus) niet meer als zodanig terug.

Maar er is nog veel meer. Paul de Groot in een musical rond de Amerikaanse zanger-componist Cole Porter, My Fair Lady en de musical-comedy Vamos! De schrijver heeft zich laten inspireren door het tv-programma Ik Vertrek. Cabaretière Lennette van Dongen krijgt een prominente rol, ook John Kraaijkamp jr. is van de partij.

In de Kleine Zaal maakt Jeroen van Merwijk zijn comeback als solist. De kleinkunstenaar die dit seizoen met Harrie Jekkers grote zalen vulde, moet het alleen doen nu Jekkers met het Kleine Orkest op tournee gaat. Van Merwijk’s laatste show heette spottend ’Er zijn nog kaarten’, een verwijzing naar lege stoelen tijdens zijn optredens. Fijnproevers weten hem echter te waarderen.

Tips van Marijt

Programmeur Marijt Helmink komt met twee tips. Ze verwacht de grote doorbraak voor pianiste Iris Hond, die over een jaar in de Rabobankzaal (650 plaatsen) haar opwachting maakt. In deze middelgrote zaal zijn de meest vernieuwende voorstellingen gepland. ,,Iris is een unieke theaterpersoonlijkheid’’, zegt Helmink. ,,Ze grijpt je bij de strot.’’

Tevens noemt ze de musical-comedy Koopavond. Na hun scheiding komen een man en een vrouw elkaar weer tegen in de Bijenkorf. Er zijn rollen voor Tony Neef, Jeremy Baker en Lone van Roosendaal. Marijt Helmink heeft de voorstelling blind gecontracteerd. ,,De reden? De musical moet nog worden geschreven en dat maakt het extra spannend.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!