Help de bevolking van Oekraïne

Muziekcafé Gigant: Sväva treedt op

Dinsdag 24 maart 2015

Door Pedro Waldenaar

Diana Ulrich

Het is zondagmiddag 22 maart; om circa 15.15 uur is er de muur van kunstenaar Larry Jansen gepresenteerd aan het volk; Hella en Freek de Jonge zijn in het pand om de film van Hella “Verlies niet de Moed” toe te lichten en in het café speelt de band Sväva. Buiten is het zonnig en het terras is goed bezet. Op deze manier is de zondagmiddag een ware belevenis.

Een bijzondere naam Sväva; even opgezocht en het is Zweeds voor Zweven. Een band die vanuit haar naam het publiek wil laten zweven; ons als het ware op deze zondagmiddag het gevoel van de zevende hemel wil bezorgen. En dat is gelukt.

Aangenaam, dat is het juiste woord: het is aangename muziek om naar te luisteren: een rustig intro; een mooie stem, ondersteunt door drums en de gitaren. De hemel lijkt bereikbaar! De muziek is opgewekt en dat uit zich in het nummer Halcyon Days:

Oh, there is nothing to be sad about, We have just the life we want

Het lijkt erop dat deze Friese! Band inderdaad hun bestemming heeft gevonden: de muziek is niet opstandig, is niet ruig, is niet onbegrijpelijk, maar volwassen; deze muziek geeft vooral rust in het hoofd; rust in het lijf. Dit wordt ook weer duidelijk in het nummer Ancient Mind:

I’ve given up, given up on you; I don’t want to be your war;

I don’t want to be your hunger; I just want to be in your heart

De sfeer in dit liedje is bijna hemels; de stem van de zangeres is prettig; en de ondersteuning door drums en gitaar precies op maat. Ik zie de Friese weiden voor mij; de horizon is oneindig ver weg en ik proef de sfeer op van het kinderboek Kameleon: Hielke en Sietse; de wereld is overzichtelijk en leuk.

En gelukkig: soms wordt deze milde droom verstoord door donkere en uithalende klanken en pakt de drummer ons op en maakt ons wakker! We zijn Sväva! En de drummer die drumde voort en de zangeres zong voort: het moet altijd zondagmiddag kunnen zijn. En dat in Gigant: Apeldoorn Leeft en Beweegt!

De bandleden: Bente Hout ( vocals en bass); Michelle Hendriks ( guitar); Olivier Copini (guitar) en Jelmer Terwal ( drums)

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?