Na een dag

Woensdag 6 oktober 2010

Door ChristenUnie

Een dag na de Algemene beschouwingen in de raad van Apeldoorn, probeer ik terug te kijken op gisteravond. De laatste dagen hebben de landelijke media erg veel aandacht voor het in de steigers staande kabinet Rutte-Verhagen en alles wat met de komst daarvan gepaard gaat.

Rond ‘Den Haag’ (en Arnhem niet te vergeten) rijst een beeld van polarisatie omhoog. Speciaal van GroenLinks en de SGP kwam donderdagavond het verwijt naar de coalitiefracties dat wij het raadsdebat en moties en amendementen van de oppositie niet serieus zouden nemen. Van onze kant werd door Kunneman (PvdA) en ondergetekende aangevoerd dat wij afspraken met elkaar hebben gemaakt. Die zijn geen geheim. Ze zijn in april publiek gemaakt. Iedereen heeft er kennis van kunnen nemen. Aan ons wordt (terecht) de vraag gesteld naar de hardheid van de afspraken in relatie tot het serieus nemen van elkaar en ons onderlinge debat.

Het is verheugend vast te kunnen stellen dat niemand de omvang van de bezuinigingen ter discussie stelt. Door nu van een (groot) aantal bezuinigingen af te zien, komt het tempo wel in de knoei.

Het is op dit punt dat ik graag wat gedachten met u wil delen. Natuurlijk wil elke fractie in de begroting graag enkele eigen accenten aanbrengen. Omdat coalitiefracties die inbreng gemakkelijk kunnen leveren via de eigen wethouders, zullen zij terughoudender met amendementen kunnen zijn dan de andere fracties. Belangrijk is hoe je oordeelt over het bezuinigingspakket van 17 mln (in 2014) dat in de begroting is verwerkt. Wanneer je uitgaat van de maatregelen op zich (elk afzonderlijk) dat ontstaat er gemakkelijk een situatie waarbij elke maatregel in beton gegoten is en daarmee onaantastbaar wordt. Je kunt ook uitgaan van het bedrag van 17 mln dat moet worden gehaald en dat ook in de tussenliggende jaren de ingeboekte bedragen bespaard moeten gaan worden. Die vragen stel ik aan onszelf (coalitiepartijen) zonder nu met een antwoord te komen. Door andere fracties is gesteld dat een aantal voorstellen eigenlijk pas in de kerntakendiscussie aan de orde zou mogen komen. Je kunt dat argument gebruiken om die bezuinigingen nu zonder meer te schrappen. Je kunt ook omvang en tempo van de bezuinigingen aanvaarden en daarbinnen met wijzigingsvoorstellen komen. Die keuze is aan de zeven fracties die geen deel uitmaken van de coalitie. Naar beide kanten is er de vraag wat we over hebben voor goede verhoudingen. Op dit punt kunnen we allemaal evenveel verliezen. Daarvoor zijn we ook allemaal verantwoordelijk.

Roelof Veen- fractievoorzitter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!