Help de bevolking van Oekraïne

Natuur anders gefilmd

Donderdag 8 november 2018

Door Yvonne Zwikker

Na films zoals Wild, De Wilde Stad en WAD, die nog steeds in Filmtheater Gigant vertoond wordt, draaien er nu twee totaal andere films waarin de natuur wel een hoofdrol vertolkt. In Leaning into the Wind volgt de Duitse regisseur Riedelsheimer landschapsarchitect Goldsworthy (1957) in zijn scheppende bezigheden waarbij hij mens en natuur tracht te verbinden. Soms zijn het minuscule vluchtige ingrepen zoals het vangen en accentueren van een lichtstraal en spelen met bloemblaadjes. Maar ook zien we hem in deze verrassende documentaire immense stenen splijten en uithollen.

Daarnaast brengt de Litouwse filmmaker en bioloog Survila in de film Ancient Wood een filmische ode aan het uitbundige leven in het laatst overgebleven oerbos in Litouwen, zonder educatieve voice-over. Hij observeert met een scherp oog het kleine en grote dierenleven in het bos en benadert deze dieren zo dicht mogelijk. Hij gebruikt de geluiden uit het bos om zijn poëtische beelden zeggingskracht te geven. Aan deze film, die een hit werd in Litouwen, heeft hij tien jaar gewerkt.

Beide films zijn in november in Filmtheater Gigant te zien, Leaning into the wind  (9 en 14 november) en Ancient Woods ( vanaf 15 november)

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?