NewTechFestival introduceert techniek aan jong en oud

Vrijdag 3 november 2023

Door Kevin van Es

Techniek is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het wordt steeds belangrijker in meer werkvelden. Van de horeca tot de zorg. Techniek gaat tegenwoordig veel verder dan monteurs. Daarom is het handig om de ontwikkelingen van techniek te begrijpen in verschillende sectoren, dit kan helpen bij het kiezen van een carrière.

Programma

Een mix van bedrijven, ouders en kinderen vandaag in op het Zwitsalterrein. De eerste dag van het NewTechFestival vond plaats, vandaag was er een vrije inloop voor alle bezoekers vanaf 13.30. Bedrijven presenteerden door de dag heen hun techniek en vertelden hoe ze deze inzetten, om zoveel mogelijk Apeldoorners te inspireren om voor techniek te kiezen.

Streamer Morrog

Ook streamer en YouTuber Emre Sanli (Morrog) was vandaag te gast en deelde zijn ervaringen met techniek. Daarnaast bespreekt hij zijn stap van zijn opleiding als vliegtuigingenieur, naar de streamerswereld. Ook Morrog benadrukt het belang van evenementen als het NewTechFestival: “Een plek zoals deze is superhandig in de zoektocht naar je droomopleiding of baan. Je ziet hoe het er in de echte wereld aan toe gaat en welke mogelijkheden er liggen in het werkveld. Zelf heb ik ook een rondje over het terrein gedaan en heb ik een challenge gedaan waarbij ik een CV-ketel uit elkaar moest halen.”

De aanwezige in de zaal maken kans op een gamingtoetsenbord, deze wordt weggegeven aan de winnaar van de Kahoot-quiz.

Bezoekers

Voor de bezoekers viel van alles te beleven. Van het bouwen tot je eigen huis naar een VR-werkplaats. Iris en Anne hebben bijna alle onderdelen van het festival gezien: “We hebben al heel veel gedaan, zoals knutselen en een poppetje in elkaar zetten,” vertelt Iris. Het leukste vonden ze: “het in elkaar zetten van een lamp, die ook nog eens echt werkte!”

Interessant

Ook Nora en Daan vermaken zich op het NewTechFestival. “Ik ben van de week met school naar ‘Lets play the game’ geweest en wilde vandaag ook even kijken,” vertelt Daan. Ze zijn samen een huis aan het bouwen, van karton en lijn. Vooral Daan vindt de techniek interessant, en is volgend jaar weer van de partij.

Monique Keizer heeft mee geholpen met de organisatie. “We willen iedereen enthousiast maken over techniek, aan de hand van de zeven werelden van techniek (Mens & Gezondheid, Energie, Water & Veiligheid, Voeding & Natuur, Wonen, Werken & Verkeer, Ontwerp, Productie & Wereldhandel, Digitaal, Media & Entertainment en Hi-tech & Science). De intentie ligt er om volgend jaar wederom terug te komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!