Nieuw plan voor voormalig Centraal Beheer kantoor

Donderdag 3 februari 2022

Door Tim Uilen

Richting het einde van vorig jaar moest vastgoedbelegger Certitudo Capital, eigenaar van het iconische Hertzberger gebouw, een nieuw ontwikkelplan maken voor de locatie. Het bleek namelijk lastig om een plan te maken binnen afspraken die gemaakt waren met de gemeente. Daarnaast is er al een lange tijd niks ondernomen in het gebouw, waardoor het pand er nog steeds vervallen uitziet. Talloze ruiten zijn kapot, je ziet overal graffiti en houten platen blokkeren delen van het gebouw. Het nieuwe plan is al aan het college van burgemeester en wethouders gepresenteerd en zij zijn positief.

Verheugd

“Het college is verheugd dat het Certitudo na diverse pogingen gelukt is om voor deze zeer complexe herontwikkeling een plan te maken die verschillende wensen en ambities van de gemeente meeneemt”, wordt in een brief aan de gemeenteraad geschreven. “De monumentale waarden en de zichtbaarheid van de rots worden gerespecteerd en er ontstaat straks een levendig gebied dat een toegevoegde waarde voor de gehele stad is.” De rots, oftewel het kubusgebouw, staat centraal in de plannen en wordt grondig gerenoveerd. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de Pakhoed-torens, deze gebouwen zouden eerst gesloopt worden. Het plan is gemaakt door architect Winy Maas en zijn bureau. Daarin hebben zij nauw samengewerkt met de oorspronkelijke architect, Herman Hertzberger. Als de plannen doorgaan, dan komen er tussen de 600 en 650 woningen in het iconische gebouw. Zowel in de torens als de rots komen woningen en een aantal andere nader te bepalen functies.

Momenteel is de ontwikkelaar bezig met een stedenbouwkundig plan en een plan voor het behoud van het monument. De gemeenteraad krijgt later een concept van dit stedenbouwkundig plan, dat zal naar verwachting voor de zomervakantie zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!