Nieuwe apensoort voor Apenheul

Zaterdag 29 maart 2014

Door Redactie

Apenheul


Apenheul heeft een nieuwe apensoort gekregen. Woensdag arriveerden 3 Hanuman langoeren in het Apeldoornse dierenpark. Apenheul is daarmee de enige dierentuin in Nederland met deze ‘heilige’ apen, zoals ze in India genoemd worden. Het dierenpark verwacht dat de dieren vanaf de opening van het park, 1 april, al te zien zijn voor bezoekers. Op den duur zullen ze zelfs los tussen de bezoekers lopen.

Loslopende apen

Hanuman langoeren zijn enorm goede springers. Ze kunnen moeiteloos sprongen van 4 tot 5 meter maken. Hoewel ze erg vriendelijk zijn, kunnen ze door hun springkunsten niet helemaal loslopen in Apenheul. Ze zouden met gemak hun gebied uit kunnen springen. Afgelopen winter heeft Apenheul daarom de grote volière, waar eerder nog Zuid-Amerikaanse vogels rondvlogen, aangepast voor het huisvesten van de langoeren. Hier zullen de apen op den duur enkele uren per dag loslopen tussen de bezoekers. Tot die tijd zijn de langoeren in hun eigen verblijf te zien voor het publiek.

Nieuw fokpaar

Apenheul heeft nu een groepje met één man en twee vrouwen. Vanuit de dierentuin van Hannover (Duitsland) zijn twee vrouwen naar Apenheul verhuisd en vanuit Wroclaw (Polen) kwam één man. De komende tijd zal de introductie van de dieren plaatsvinden. Apenheul hoopt hiermee een succesvol fokgroepje te kunnen vormen, dat in de toekomst jongen zal krijgen.

Heilige apen

Hanuman langoeren hebben hun naam te danken aan de Hindoegod ‘Hanuman’. Tijdens een reddingspoging van zijn vrouw verbrandde hij zich gezicht, handen en voeten. Bij Hanuman langoeren zijn deze lichaamsdelen zo zwart dat het lijkt of deze verbrand zijn. Verder zijn ze overwegend grijs, met lichtgeel gekleurde flanken.

Eerder open

Apenheul is vanaf 1 april weer dagelijks geopend voor bezoekers. Voor inwoners van de gemeente Apeldoorn en seizoenkaarthouders gaat het dierenpark al eerder open. Op zaterdag 29 maart mag iedereen die aan kan tonen dat hij/zij inwoner is van de gemeente Apeldoorn voor slechts € 7,50 Apenheul bezoeken. Seizoenkaarthouders kunnen een dag later, op zondag 30 maart, de nieuwste aanwinst van Apenheul komen bewonderen. Meer informatie over deze speciale dagen staat op www.apenheul.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!