Nieuwe editie Apeldoornse Architectuurprijs: grotere rol voor inwoners
Door Tim Uilen
Architectuurcentrum Bouwhuis organiseerde vanaf 1994 tot 2013 jaarlijks de Apeldoornse Architectuurprijs. Een vakjury koos een architectenbureau dat het mooiste of spannendste project van het jaar realiseerde. Na 8 jaar afwezigheid keert Bouwhuis terug met een nieuwe editie van de prijs. Voor de 21e keer gaat een jury bepalen wie de winnaar is, alleen deze keer spelen inwoners van Apeldoorn een grote rol. Vanaf 2002 tot 2013 organiseerde De Stentor een publieksprijs, alleen doet Bouwhuis dat nu zelf. Naast deze publiekprijs krijgen inwoners ook meer invloed op de winnaar van de Architectuurprijs.
Hoe werkt het?
In voorgaande edities konden alleen architecten, bouwers en opdrachtgevers projecten aandragen voor de Apeldoornse Architectuurprijs. Voor deze vernieuwde editie is dat iets gewijzigd, Apeldoorners kunnen namelijk ook projecten aandragen. Er zijn 4 categorieën waarvoor je een project mag indienen: woningen, andere gebouwen, openbare ruimte en zelfgebouwde omgeving. Onder ‘andere gebouwen’ worden bijvoorbeeld kantoren, schoolgebouwen en winkels verstaan. De inrichting van een park of een plein valt onder ‘openbare ruimte’. De laatste categorie, ‘zelfgebouwde omgeving’, moet vanuit particulieren komen. Denk daarbij aan bepaalde aanpassingen aan of rond de woning, zoals een uitbouw of aanbouw.
Een project moet trouwens tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2022 gerealiseerd zijn om mee te doen. Via de website van Architectuurcentrum Bouwhuis kan je projecten aandragen, dit kan tot 31 maart. Vervolgens kijkt Bouwhuis naar alle inzendingen en maakt een zogeheten longlist. Hierna kijkt de vakjury naar deze selectie en maakt dan een shortlist. Op de Dag van de Architectuur, 18 juni, wordt bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de Apeldoornse Architectuurprijs.
Publieksprijs
De publieksprijs keert dus dit jaar ook weer terug. Architectuurcentrum Bouwhuis laat Apeldoorners vanaf 15 april stemmen op hun favoriete project in elke categorie. Op 1 juni sluit deze stemronde waardoor er, na het tellen van de stemmen, ook een shortlist ontstaat. In mei kunnen inwoners zich aanmelden om deel uit te maken van de publieksjury. Bouwhuis kiest vervolgens 50 mensen om langs de projecten op de shortlist te gaan en uiteindelijk de winnaars van de publieksprijs te bepalen.