Nieuwe gorillaleider Apenheul voor het eerst zichtbaar voor publiek

Woensdag 25 april 2018

Door Redactie

Apenheul’s nieuwe gorillaleider Bao Bao is sinds gisteren, dinsdag 24 april, voor het eerst zichtbaar voor het grote publiek. Nadat hij op 19 maart in het apenpark arriveerde, mocht hij de afgelopen maand wennen aan zijn nieuwe binnenverblijf en kennismaken met de eerste gorillavrouwen. Dit is goed verlopen. Daarmee is de volgende stap van zijn introductie als nieuwe leider aangebroken: Bao Bao mocht voor het eerst naar buiten op een tweede gorilla-eiland.

Nieuwe omgeving

Bao Bao komt uit Taipei Zoo in Taiwan, waar hij jarenlang alleen leefde. Het buitenleven is voor Bao Bao niet nieuw, maar het leven op een eiland met een gracht eromheen wel. De komende periode mag hij hier dan ook rustig aan wennen. Daarbij heeft hij ook de keuze om van zijn binnenverblijf gebruik te maken. Dit alles doet hij in het bijzijn van de drie gorillavrouwen waar hij de afgelopen tijd succesvol mee heeft kennisgemaakt: Mintha, Mandji en M’Fugaji.

Jambo

Op dit moment is huidige gorillaleider Jambo ook nog in Apenheul. Hij verblijft samen met de andere gorilla’s op het grote gorilla-eiland en is dus ook gewoon zichtbaar voor het publiek. Jambo zal in de loop van dit seizoen naar een andere dierentuin verhuizen, samen met zijn drie zonen Wimbé, Mapasa en M’Zungu. Apenheul heeft inmiddels een nieuw verblijf voor de mannen op het oog, maar voordat zij daadwerkelijk kunnen verhuizen, moet het verblijf eerst voldoen aan alle richtlijnen die het fokprogramma hieraan stelt. De verhuisdatum is dan ook nog niet bekend. Na het vertrek van de mannen zal Bao Bao kennis gaan maken met de andere gorilla’s in Apenheul.

Fokprogramma

De wisseling van de gorillaleider heeft alles te maken met het fokprogramma voor gorilla’s in dierentuinen, waar Apenheul onderdeel van is. Om genetisch gezonde groepen in stand te houden, is het tijd voor nieuw bloed in de gorillagroep in Apenheul. Jambo was de afgelopen 13 jaar de leider. Hij zorgde in die tijd voor 8 kinderen. Daarmee zijn zijn genen goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in dierentuinen. Om inteelt in de groep in Apenheul te voorkomen, zal hij samen met zijn zonen verhuizen naar een andere dierentuin. Daar zal het viertal verder gaan als mannengroep, wat in het wild en in andere dierentuinen vaker voorkomt. Gorilla’s worden in het wild met uitsterven bedreigd. Door samen te werken in de vorm van fokprogramma’s, bouwen dierentuinen samen een reservepopulatie gorilla’s in dierentuinen op.

Bewuste keuze

De keuze voor Bao Bao als opvolger van Jambo is gemaakt om verschillende redenen. Zo heeft Bao Bao nog niet eerder voor kinderen gezorgd. Daardoor is hij heel belangrijk voor het fokprogramma voor gorilla’s, want zijn genen komen nog niet voor onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Bovendien heeft hij jarenlang alleen geleefd. In Apenheul kan hij onderdeel worden van een grote, sociale groep gorilla’s en zich gaan voortplanten.

Kijk voor meer informatie op www.apenheul.nl/gorillas

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Apenheul

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!