Sprengeloo, Edison en Cortenbosch gaan het anders doen; vanaf nu UDO en UGO VMBO

Woensdag 28 september 2022

Door Nikki Vredenberg

Is het je al opgevallen dat het gebouw van Veluws College Cortenbosch leegstaat? De middelbare school, die tot afgelopen zomer omringd werd door jeugd en docenten die naar en van school gingen, staat er nu verlaten bij. Cortenbosch is een samenwerking aangegaan met het Edison College en Sprengeloo. Deze drie scholen zijn samengevoegd tot de twee minder traditionele scholen, UDO (you-do) en UGO (you-go), die zich richten op de individuele ontwikkeling van de leerlingen. UDO zit in het oude Sprengeloo gebouw en UGO komt uiteindelijk in het gebouw van Cortenbosch. Deze wordt nu nog verbouwd waardoor deze leerlingen tijdelijk in het gebouw van het Edison College les krijgen. Na deze verbouwing keren die leerlingen terug naar het Cortenbosch en zullen de leerlingen van Sprengeloo tijdelijk les hebben in het gebouw van het Edison. Als beide verbouwingen erop zitten verdwijnt het Edison College.

Praktijklessen

Leren uit de boeken is niet voor iedereen weggelegd. Katja Hogenes, communicatieadviseur van de scholen vertelt dat leerlingen vaak in een bepaald onderwijssysteem moeten passen, terwijl ieder kind behoefte heeft aan iets anders. “VMBO leerlingen krijgen met dit nieuwe onderwijsconcept passend onderwijs waarin ze zichzelf echt kunnen ontdekken en ontwikkelen.” Op UDO en UGO maak je kennis met verschillende beroepen en werkvelden. Natuurlijk wordt er nog wel wat geleerd uit boeken, maar de lessen bestaan vooral uit praktijk. “De leerlingen krijgen een eigen coach met wie ze leerdoelen opstellen voor de dag, week en voor het hele jaar.” De eerste twee jaar krijgen alle leerlingen dezelfde lessen. Na twee jaar kiezen de leerlingen op UDO tussen de richtingen Zorg & Welzijn of Techniek. Op UGO kiezen leerlingen geen richting, maar worden ze zo breed mogelijk opgeleid. Dit houdt in dat ze leren over natuurbeheer, multimedia lessen, maar ook handel, horeca, ondernemen, techniek, de reclamewereld en meer. Het is mogelijk voor leerlingen om tussentijds te wisselen.

Waarom

Als de leerlingen na vier jaar van school komen weten ze veel beter waar hun kwaliteiten en interesses liggen dan wanneer ze enkel uit boeken hebben geleerd. Dit maakt de keuze voor een vervolgopleiding makkelijker en succesvoller.

Proef de sfeer

Voor meer informatie kun je terecht op de websites van UGO en UDO. Ze bieden diverse mogelijkheden aan om te ervaren hoe het op de scholen is. Zo zijn er doe-dagen in november voor groep 8 leerlingen en open dagen in januari. Ook zijn ze te volgen op Facebook en Instagram.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!