‘Nieuwe’ Voedselbank is open en biedt verbeterde hulp

Zaterdag 30 november 2019

Door Redactie

Niet meer in de stromende regen wachten, maar lekker warm binnen. Dat is één van de vernieuwingen aan de Voedselbank die vandaag (zaterdag 30 november) is heropend. Hoewel de Voedselbank nog steeds op de vertrouwde locatie aan Kanaal Noord zit, is er voor de rest veel veranderd. Er is dus een wachtruimte en de Voedselbank gaat binnenkort volgens het nieuwe ‘supermarktmodel’ eten uitdelen aan Apeldoorners in nood, vertelt Hetty Heddema, voorzitter van Voedselbank Apeldoorn bij de opening.

Er was veel belangstelling voor de opening waarbij wethouder Wim Willems door een papieren door heen reed met een winkelkar die gevuld was met ballonnen. Van vrijwilligers, familie, maar ook klanten die kwamen kijken hoe ze voortaan wekelijks hun voedselpakketten op kunnen halen. Al dekt ‘voedselpakket’ de lading binnenkort niet meer. ,,In de nieuwe opzet gaan onze vrijwilligers met klanten door de winkel en kiezen ze samen producten die bij hun levensstijl passen”, legt Hetty uit.

Zelf mag je dan met een winkelwagentje de winkel door. ,,Hier komen kratten en mensen mogen dus kiezen wat ze willen. Dit is een grote verandering ten opzichte van eerst: meer eigen keus.’’ Ook worden de uitgiftemomenten anders. ,,We hadden tot nu toe 1 uitgiftemoment van 2 uur. Nu krijgen we 3 uitgiftemomenten waarover we de mensen gaan verdelen. Er is zelfs 1 dag waarop we tot 18.30 uur open zijn.’’

Betere band

Vandaag werd dus de nieuwe wachtruimte geopend. Dat betekent dat klanten nooit meer in de stromende regen op de parkeerplaats voor het pand hoeven te wachten, maar voortaan in een warme ruimte plaats kunnen nemen. Comfortabeler, en tegelijkertijd brengt het ook de mogelijkheid om een betere band op te bouwen. ,,Het ligt aan de klant of hij of zij contact met anderen wil hebben, maar de wachtruimte maakt het veel makkelijker als de behoefte er is”, vertellen Tonny en Marij, vrijwilligers bij de Voedselbank. Tonny is sinds ruim 8 jaar logistiek planner voor de chauffeurs van de Voedselbank. ,,Ik vind het fijn om in mijn vrije tijd iets goeds te doen voor de medemens.”

Voor de verbouwing heeft de Voedselbank veel ondersteuning gehad, licht Hetty toe: ,,Voor de wachtruimte hebben we steun ontvangen van fantastische Apeldoornse bedrijven en voor ons nieuwe winkelconcept zijn het de inwoners van Apeldoorn die ons gesteund hebben, en voor de laatste loodjes nog steeds bijstaan.” Zo begint Voedselbank Apeldoorn snel met een laatste campagne om de verbouwing volledig af te kunnen maken. ,,We zijn er bijna, maar dat betekent dus nog niet helemaal. We hebben nog financiële middelen nodig voor de laatste praktische zaken.”

Echter, tijdens de opening, een frisse, zonnige ochtend, was er geen oog voor wat er nog nodig was, maar alleen voor welke fantastische sprongen vooruit de Voedselbank in Apeldoorn al gemaakt heeft. ,,We zijn ongelooflijk trots dat we hulpbehoevende Apeldoorners nu nóg beter kunnen bijstaan als ze het even zwaar hebben. Ze hebben meer keus door deze opzet en doordat de klanten nu binnen kunnen wachten zijn ze minder zichtbaar voor de omgeving en voelen de klanten zich vrijer”, vertelt Marij. ,,Het geeft mij zelf een goed gevoel. Mooi dat het zo kan en het gaat de voedselverspilling tegen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!