Nog even één keer naar de V&D

Donderdag 24 maart 2016

Door Redactie

Gerard Oltmans

Sinds vandaag, donderdag 24 maart, is de begane grond en de derde verdieping van V&D aan de Hoofdstraat in Apeldoorn weer even open. Het is er ongelooflijk druk en er staan enorme rijen bij de kassa’s. De kassamedewerkers kunnen de stroom bijna niet aan en de kassa’s zelf werken ook niet mee, want de korting lijkt soms niet te kunnen worden verrekend; een landelijk probleem, zo blijkt. De bedrijfsleider had dan ook geen tijd om zelfs maar één vraag te beantwoorden. Over het algemeen vinden alle mensen het enorm jammer dat V&D uit het straatbeeld is verdwenen.

Zo is Narges uit Apeldoorn met haar vader en kleine broertje aan het kijken bij de pannen. ,,Voor telefoonopladers en kleding voor mijn broertje gingen we altijd naar V&D, zo jammer dat het moest sluiten, er was zoveel keus.”
Hennie Vos uit Zutphen kijkt lekker even rond. Ze zoekt niet echt iets specifieks, maar heeft toch een vest gevonden. ,,In Zutphen hadden we geen V&D, dus kom je al gauw in Apeldoorn terecht.”

Studentenbudget
Tom Wevers uit Utrecht en studerend in Apeldoorn, loopt met een mandje met erin wat boeken en een geo-driehoek (‘had ik toch al nodig’) en kijkt verder of er nog iets te vinden is. ,,Als student heb je natuurlijk niet zo veel geld te besteden en ben je altijd op zoek naar koopjes, meestal vond ik bij V&D huishoudelijke artikelen, kookspullen en ook wel kleding.”
Studenten Heidi en haar vriend proberen nog even wat kleding te scoren, met name t-shirts. ‘Die zijn altijd van goede kwaliteit. Heel jammer dat V&D weg is, je liep er zo makkelijk even binnen.’

Altijd wel wat leuks
Mevrouw Harkema uit Apeldoorn kocht er al 12 jaar kleding voor haar kleinzoon. ,,Gelukkig heb ik nu ook nog wat gevonden. Er waren vooral mooie merken als Benetton en Mexx.”
De Guinese Amadou is al 18 jaar in Nederland woonachtig, waarvan de laatste 6 jaar in Apeldoorn. ,,Ik ben hier om tassen en koffers te kopen.” Hij staat in de kassarij met wel 20 stuks.
Een heel dubbel gevoel heeft Ursula Aldershoff uit Apeldoorn. Met twee kleinkinderen is het lekker snuffelen tussen de kinderkleding. ,,Je kon hier altijd zo goed slagen. Ik kocht er met name mijn nachtmode, ondergoed en lange broeken. En dan daarna even lekker een kopje koffie of een lunch.”
Esther uit Apeldoorn is te vinden bij de sieraden. ,,Die zijn nu wel heel fijn geprijsd. Zo zonde dat deze zaken zijn gesloten, ik vond er altijd wel kleding, make up of sieraden. Een nostalgisch gevoel bekruipt me, er waren ook zoveel verschillende merken te vinden.”

Al vroeg weer dicht
Hoeveel dagen de zaak open blijft is maar de vraag. ,,Het ligt er vooral aan hoe snel de voorraad wordt verkocht”, aldus Jesse Boeve, één van de vele uitzendkrachten die als verkoper fungeren. ,,Er zijn ook oud-V&D-medewerkers, maar die zijn voornamelijk aan het werk bij de kassa.”
Rond half twee wordt er plotseling omgeroepen dat V&D gaat sluiten en wordt iedereen verzocht onmiddellijk naar buiten te gaan. Alle mensen kijken vol ongeloof en vooral onbegrip rond. Helaas wordt er niet bij verteld waarom dit plotselinge besluit. Na deze verwarring (en gesloten kassa’s) hoorden de bezoekers na een minuut of 5 à 10 dat de zaak toch open bleef.
De bewakers bij de deur hadden in ieder geval ook de handen vol, mede door de vaak piepende poortjes. ,,Gelukkig kunnen ze dan wel een aankoopbon tonen, de tags zijn niet altijd verwijderd”, meldt een van hen. ,,Ik laat ze dan maar gewoon naar buiten met hun aankopen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!