OEBI: ‘Meer dan een sportgroep’

Woensdag 4 oktober 2023

Door Kevin van Es

De Apeldoornse vrienden/sportgroep ‘OEBI’ bestaat in november 10 jaar. De sportieve vrienden sporten twee keer per week. Dat gaat er intensief, maar gemoedelijk aan toe. Hoe staat de groep na al die jaren nog steeds overeind? We spreken enkele aanvoerders van het team!

Bootcamp, wat is dat nu eigenlijk?

“Het concept ‘bootcamp’ komt uit het Amerikaanse leger. In een uur doen wij een ‘full-body workout’. We begonnen door de hele stad, tegenwoordig sporten we meer op vaste locatie, vanwege de attributen. Persoonlijk vind ik het bos een fijne locatie. Met slecht weer sporten we vaak bij Omnisport, een van onze vaste locaties. Daar kan je onder het afdakje trainen en schuilen voor de regen,” aldus Marion. Je kunt de sportende vrienden ook tegenkomen in het Oranjepark en rond het Marktplein: “We gebruiken echt de omgeving, denk hierbij aan bankjes en fietsenrekken. Op een gegeven moment zie je overal opties om te sporten,” vertelt Marion.

Serieus idee

Het idee voor een eigen initiatief is ontstaan tijdens een teamuitje in Ouddorp. “Wij sportten samen bij de bootcamp club, toen ze ermee ophielden leefde bij een deel van de groep het idee om door te gaan. Tijdens een weekendje weg kwam Carla met het idee ‘laten we onze eigen bootcampclub opzetten’. Ik dacht mwah, hoe lang blijft zoiets levendig?,” aldus Marion. Op mijn vraag ‘waar komt de bijzondere naam vandaan?’, antwoord de sportster: “Carla is met de naam gekomen, het is een afkorting van ‘ons eigen bootcamp initiatief’.

Aan de slag!

Het is maandagavond. De groep verzamelt om 20.00 op een parkeerplaats op het Zwitsalterrein, hier ontmoet ik Wim en Michel. Wim zit sinds het begin bij de groep, Michel zit er zo’n 8 jaar bij en neemt vanavond de leiding over de training. “De groep is gezellig, maar tijdens de training gaat er een knop om. We sporten serieus, maar wel op ons eigen niveau. We pushen niemand, maar proberen elkaar wel uit te dagen,” vertelt Michel. In een uur doet de groep een ‘fullbody-workout’. Ook ik word uitgedaagd om mee te sporten, maar na een flinke warming-up grijp ik aan naar de noodrem: ‘Ik moet wel foto’s maken, misschien kan ik deze opdracht beter overslaan!”. Daar kom ik goed weg.

Michel heeft diverse opdrachten verzonnen voor de OEBI-leden. Op de drukste dagen trainen er zo’n tien mensen op maandag en tussen de vier en acht op donderdag. Na een uitgebreide warming-up wordt de groep verdeeld in tweetallen. De een neemt de houding van een kruiwagen aan, terwijl de ander de benen van de menselijke kruiwagen omhoog tilt. Het tweetal dat de meeste pionnen verzamelt, in twee minuten, is de winnaar. Na de fanatieke kruiwagen-race mag de groep gaan zitten, zonder stoel, leunend tegen een muur, wederom in de vorm van een wedstrijd. De tijd wordt bijgehouden op de tablet. De winnaar krijgt een leuke, maar vooral lekkere, prijs mee naar huis!

Hechte groep

De trainingen zijn ontworpen voor een mix van deelnemers, van beginners tot ervaren sporters. Iedereen wordt aangemoedigd om zich uit te dagen, terwijl de groep er altijd voor zorgt dat niemand over zijn of haar grenzen gaat. “Als je ziet dat bijna een derde van de groep er sinds het begin bij is, laat dit zien dat we een hechte groep zijn.” Maar ook voor nieuwe leden is het gemakkelijk inpassen: “Nieuwe leden, vooral met een mindere conditie, waarschuwen we van tevoren dat ze oefeningen beter op hun eigen tempo kunnen doen,” aldus Wim. Veel clubs zijn los zand, wij weten bijna alles van elkaar. Als er iets is, of wanneer iemand iets nodig heeft, staan we er direct,” vertelt Wim.

Evenementen

Om het initiatief levend te houden, organiseert OEBI regelmatig evenementen, zowel sportief als sociaal. “We zitten met 25 man in een Appgroep, dit zijn alleen maar actieve leden. Ik denk dat onze band is gegroeid met de tripjes die we organiseren. We hebben meerdere mud-races gedaan, zoals Strong Viking, ook hebben we met een deel van het team meegedaan aan de 24 uurs-challenge Meet the Marines,” aldus Marion. Ook het aanstaande jubileum wordt gevierd met een nachtje weg en andere leuke activiteiten. Voor de toekomst streven ze ernaar fit te blijven en hun vriendschap te blijven versterken. OEBI blijft niet alleen een plek om te trainen, maar ook een hechte vriendengroep die elkaar blijft motiveren.

Ben jij geïnspireerd geraakt door de toewijding en enthousiasme van de leden van OEBI? Wil je deel uitmaken van deze groep en meedoen met hun uitdagende bootcamptrainingen? Laat het weten aan de redactie via redactie@apeldoorndirect.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!