Ondernemers binnenstad zetten bloemetjes buiten

Woensdag 13 juni 2018

Door Daniel van Harmelen

Bijna elke lantaarnpaal in de Hoofdstraat en zijstraten daarvan zijn voorzien van fleurige bloemen.
De bloemen hangen inmiddels op een goede hoogte in de forse bloembakken. ,,Een initiatief van ondernemers zelf”, vertelt centrummanager Hella Soethof erover. Vanmiddag (woensdag 13 juni) was de officiële aftrap van deze actie.

Achter de actie om de binnenstad van ’tijdelijk’ groen te voorzien zit jaren werk en overleggen. Ondernemers in de binnenstad bij elkaar krijgen en, zoals wethouder Sandmann in 2016 zei, de neuzen bij elkaar te krijgen, kostte veel moeite. Maar het resultaat mag er zijn.

Een horde daarin was de financiering. Een eerdere actie om planten op te hangen in de binnenstad vond geen vervolg omdat het geld op was. Met de reclamebelasting – die bijna 1 op 1 naar de Stichting Centrum Management (SCMA) gaat – is die horde inmiddels genomen. Het overleg is inmiddels ook verder, nu niet alleen de Hoofdstraat, maar ook de zijstraten meedoen aan een stadsbreed evenement.

Het mag dan wel een idee zijn van de ondernemers, maar zelf met een gietertje de straat af gaan zit er nog niet in. ,,De struiken zijn geleased”, aldus Soethof.

Van tijdelijk naar blijvend

De tijdelijke groene ontploffing in de binnenstad vormt onderdeel van een lang proces. Zo kunnen ondernemers in de binnenstad in overleg met het SCMA bekijken waar de binnenstad groener kan worden, zoals bij de Kapelstraat al gebeurd is. Ook bewoners van de binnenstad worden niet vergeten: Zij kunnen tegen een gereduceerd tarief groen inkopen.

Met ‘blijvend groen’, zoals struiken en bomen moet de binnenstad uiteindelijk een groen hart van de Veluwe worden. De gemeente Apeldoorn toont zich welwillend, vindt Soethof. In overleg kan de stad eindelijk wat minder versteend worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!