Onpartijdigheid, kan dat?

Vrijdag 19 maart 2010

Door Eindredactie

Vier jaar terug zag ik mijn ouders en grootouders stemmen en ik zag de enorme lijst met namen. Hoe zou ik hier over vier jaar een keus uit moeten maken? Ik kende niemand van die waslijst en had ook geen idee waar iedereen voor stond.

Toch is er in die vier jaar veel veranderd. Mijn werk bij Radio Apeldoorn heeft me kennis gegeven over de partijen en ook mijn opleiding journalistiek leert me steeds meer bij. Als journalist is een van de eerste dingen die je leert onpartijdig zijn. Maar kan dit wel? Kan een mens objectief zijn?

Toen één van de partijen een paar maanden terug begon met campagne voeren, was ik daarbij. Gewoon omdat ik toevallig die avond tijd had en wel eens wilde zien hoe zo’n campagne gestart werd. Toen ik even alleen was met twee leden van de partij kwam opeens de vraag: “Chantal, was is eigenlijk jouw politieke voorkeur?” Tot aan dat moment had ik me wel verdiept in de politiek, maar niet voor mezelf. Ik wist wel wat de partijen wilden, maar bracht dat aan de luisteraars, zelf vormde ik er geen mening over.

Wat mijn antwoord was op de vraag van de twee sluwe politieke vossen? Ik antwoordde dat ik overwoog niet te gaan stemmen om mijn onpartijdigheid te behouden. Zij adviseerden mij om dan maar blanco te gaan stemmen, dan gaat je stem niet verloren. Na dit gesprek ben ik me in de maanden daarna toch ook maar persoonlijk gaan verdiepen in mijn politieke voorkeur. Hierbij besefte ik me wel dat de vraag waarop ik gestemd had, na 3 maart vaak voorbij zou komen. Ben ik normaal zo ontzettend eerlijk en een enorme flapuit, maar dit keer wilde ik toch echt mijn mening voor me houden.

Nog geen uur nadat ik had gestemd op 3 maart, zat ik met twee klasgenoten in de trein op weg naar onze school in Zwolle. En ja hoor, daar kwam de vraag: “Nou vertel Chantal, waar heb je nou op gestemd?” Het stomme was dat mijn zwijgrecht hierover gewoon niet geaccepteerd werd. Ze werden gewoon bijna boos op me dat ik niet wilde zeggen op wie ik gestemd had. Daarom ben ik benieuwd naar jullie mening. Voor jullie de volgende drie vragen:

Vertellen jullie aan iedereen op wie je gestemd hebt?
Vraag je aan mensen op wie ze hebben gestemd hebben?
Respecteer je het als iemand niet wil vertellen op wie hij/zij gestemd heeft?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!