Ook schappen Apeldoornse AH’s leeg door staking

Woensdag 3 mei 2023

Door Kevin van Es

Tijdens het bereiden van een pasta mis je een essentieel product: de pastasaus. Even snel op de fiets naar de ‘Appie’. Eenmaal in het gangpad valt het lege schap, waar normaal gesproken je favoriete pasta ligt, op. Opvallend veel schappen in de Albert Heijn horen gevuld te zijn, maar zijn in werkelijkheid leeg. Ook de schappen van de Albert Heijns in Apeldoorn zijn vrij kaal. Dit komt door stakingen bij verschillende distributiecentra van de supermarktketen, die ruim een week bezig zijn. 

Loonsverhoging

Door de staking liggen belangrijke distributiecentra plat. Vanuit de centra worden alle winkels van de Albert Heijn, in Nederland en België, bevoorraad. Medewerkers van de distributiecentra staken omdat ze meer loonsverhoging willen. In de zes distributiecentra, in Geldermalsen, Hoorn, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle, van Albert Heijn werken volgens informatie van de supermarkt zelf zo’n 6000 mensen. Vanuit de centra worden alle winkels van de Albert Heijn, in Nederland en België, bevoorraad. Op dit moment liggen de vraag en aanbod ver uit elkaar. 

Tegen verdeeldheid

Een akkoord lijkt op dit moment ver weg, er wordt momenteel niet onderhandeld over een nieuwe cao. Per mail reageert FNV-woordvoerder Levin Zühlke- van Hulzen: “De staking heeft opgeleverd dat AH ondertussen 10% loonsverhoging biedt. Maar wij willen ook nog de voorgestelde verslechteringen voor nieuwe medewerkers van tafel. Wij zijn principieel tegen zo een verdeeldheid. Gelijk werk betekent gelijke loon!” Verder geeft de woordvoerder aan: “We vrezen dat mensen met tijdelijke contracten dan heel snel worden vervangen door andere medewerkers omdat de nieuwe medewerkers minder toeslagen hebben.”

Als de medewerkers van de zes distributiecentra de voorstellen af blijven slaan betekent dit dat veel schappen in de blauwe supermarkt, in ieder geval voorlopig, leeg blijven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!