Op afstand samenwerken en netwerken bij Plek

Maandag 30 november 2020

Door Amrutha Mol

Veel mensen zijn door de coronacrisis genoodzaakt om thuis te werken. Maar wat als het thuiswerken niet kan of niet handig is? Omdat je bijvoorbeeld kinderen thuis hebt of omdat je thuis te weinig ruimte hebt. Dan kan je uitwijken naar een flexplek. Dit is een plek waar je tegen betaling dagelijks, 1 of 2 dagen in de week of zo af en toe losse dagdelen aantal keren kunt werken. Deze flexwerkplekken zijn voor iedereen geschikt: voor zelfstandig ondernemers, maar bijvoorbeeld ook voor werknemers van bedrijven. Op het Apeldoornse Zwitsalterrein kan je zo’n flexwerkplek huren.

In het grote pand op het Zwitsalterrein kan je genoeg afstand bewaren, dus het is coronaproof. Hanneke Koning van flexwerk plek Plek op het Zwitsalterrein zegt: “Elke dag thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. Naast praktische problemen zoals het gebrek aan een stille en goede werkplek, missen veel mensen het dagelijkse contact met collega’s. Nu de restaurants en koffietentjes ook zijn gesloten zijn mensen aan huis gekluisterd. Om mensen een goede werkplek te kunnen bieden, hebben we onze ruimtes opnieuw ingedeeld. Zo vind je bij ons standaard werkplekken, stilteplekken en aparte ruimtes voor videobellen.”

Flexwerk Plek

Er zijn steeds meer mensen die door de coronacrisis op afstand moeten werken. Dat kun je op verschillende plekken doen en als het niet thuis kan, dan kan het onder andere bij Plek. Maar wat is er zo fijn aan het werken bij Plek? Jeroen Hardenberg, flexwerker bij Plek, legt uit wat deze plek zo anders maakt dan thuis werken: “Hier zitten allemaal zelfstandige ondernemers. Ik vind zelf dat hier een dynamischere sfeer hangt dan thuis en ik vind het vooral prettig dat je hier een netwerk om je heen hebt. Werken op een flexwerkplek is vooral een uitkomst als je thuis jonge kinderen hebt of weinig ruimte om goed te kunnen werken.”

Hij vervolgt: “Ik heb een aantal flexwerkplekken bekeken, maar ik zit bij Plek, omdat ik het hier gezellig vind.” Maar is het dan niet onhandig om hier te werken tijdens de coronacrisis? “Nee, want bij Plek houden we ons goed aan de maatregelen. Er zijn desinfectiepalen en de werkplekken kunnen 1,5 meter uit elkaar. Maar veel mensen hebben hier gewoon hun eigen kantoorruimte. Dit is voor mij een goede uitkomst, omdat ik hier ook kan samenwerken en netwerken.”

 

Voor mij is het echt een uitkomst, omdat ik het ook prettig vind om met meer ondernemers samen te werken.

 

Buiten je thuisbubbel

Mark Reijnders is ook een flexwerker en vertelt over zijn flexwerkplek: “Plek is vooral anders vanwege de atmosfeer en ook het samen met andere ondernemers werken in eenzelfde ruimte. Ik merk vooral dat het gaat om de ontspanning naast het werken en ook het delen van ervaringen dan wel het vragen om een klankbord als ik met een moeilijkere vraagstuk zit. Dat was voor de Coronacrisis al het geval en nu misschien nog wel meer zo. Tijdens de lockdown hebben we bijvoorbeeld ook wekelijks met elkaar een uur samen virtueel koffie gedronken. Horen hoe het gaat met eenieder en of we wat meer voor elkaar konden betekenen.”

 

Even weg van huis, waar op dat moment toch rumoer is.

 

“Voor mij is het echt een uitkomst, omdat ik het ook prettig vind om met meer ondernemers samen te werken”, legt hij uit. “Alleen is toch maar alleen. Ik ben ook regelmatig aan het werken met organisaties en zeker als het gaat om strategiewerk dan gebeurde dat toch veelal op de locatie van de klant of ergens op de hei. Nu is dat allemaal verplaatst naar online. Het aardige is dat we nu met meer mensen kunnen sparren over mogelijke werkvormen. Zeker met meer mensen ben je toch creatiever. Verder kan ik mij voorstellen dat het voor mensen ook prettig is om even een andere omgeving te hebben. Bij Plek hebben ze verschillende abonnementen zoals bijvoorbeeld een strippenkaart. Die kan je gebruiken wanneer je wilt. Verschillende vrienden hebben een kaart om af en toe te komen werken. Even weg van huis, waar op dat moment toch rumoer is.”

Plek houdt rekening met de maatregelen: “Voor wat betreft de coronamaatregelen is het met elkaar zoeken. Vanaf het begin zijn ze vanuit Plek eigenlijk heel helder geweest met duidelijke afspraken. En omdat het allemaal ondernemers zijn is snapt iedereen ook echt wel het belang van het naleven van de coronamaatregelen. Verder vind ik het ook wel tof dat we bij Plek werken toch wel zien als een sociaal netwerk. Dat werd zo duidelijk op het moment dat de lockdown er was en iedereen toch ook benieuwd was naar hoe het met iedereen ging. Tuurlijk zijn er ook mensen met een dip in hun omzet, maar samen komen we daar ook wel weer beter uit.

 

Werken bij Plek is een goede uitkomst vanwege het gevoel van samen.

 

“Werken bij Plek is een goede uitkomst vanwege het gevoel van samen. Lekker dichtbij en ook op een leuke locatie op het Zwitsalterrein. Buiten de coronatijd is er ook het restaurant bij de Foenix waar je even snel een broodje kan halen of iets anders. Dat is wel heel aangenaam. Nu is het af en toe een loopje verderop aan de Vlijtseweg voor het halen van lunch bij de supermarkt. Verder is het een uitkomst omdat we samen meer weten dan 1. Ik merk ook dat we steeds meer gebruik maken van elkaars expertise en achtergrond. Met een aantal mensen heb ik ook al projecten opgepakt. Momenteel is natuurlijk wel het advies om zoveel als mogelijk thuis te werken. Ik merk nu wel dat er meer mensen thuis werken. En tegelijkertijd hebben we bij Plek voldoende ruimte om te voldoen aan de maatregelen van 1,5 meter en social distancing. Zo af en toe is het ook fijn om even van werkomgeving te wisselen en even buiten je thuisbubbel te zijn en daar weer even een andere energie op te doen.”

Vaste Plek

Krispijn de Haas vindt het flexwerken bij Plek wel fijn: “Ik ben mijn eigen werkgever, maar Plek maakt dat je weer naar je werk gaat en niet alleen thuis zit. Het grote verschil is dat de mensen die er zitten voelen als collega’s ook al zijn we allemaal met een ander bedrijf of in een andere functie bezig. We staan klaar voor elkaar en helpen elkaar. Waardoor er ook leuke samenwerkingen ontstaan. Door weer tussen mensen te zitten kan ik me goed consenteren, maar natuurlijk hebben we ook veel lol met elkaar. Plek is een uitkomst als je niet alleen maar thuis wilt zijn. Privé en zakelijk weer een beetje gescheiden wil houden. Je kan hier ook prima bezoek ontvangen, wat fijn is, waardoor ze niet in je eigen privé situatie komen. Ook is het fijn om geconcentreerd te kunnen werken, geen kinderen die spelen om je heen. De corona maatregelen worden gehanteerd: “We zitten enorm ruim uit elkaar, we kunnen onze handen steeds reinigen en de schoonmaak komt wat vaker langs voor de items die we veel vast houden. Je kan elkaar makkelijk passeren zonder dat we plastic schermen of pijlen nodig hebben, dus je zit er fijn bij zonder bang te hoeven zijn.”

Plek voor ondernemers

Hanneke Koning vertelt waarom Plek een goede plek is voor ondernemers: “Het is een lichte en open ruimte, hier kunnen we veilig werken en iedereens gezondheid waarborgen. Dat is nodig, zeker in deze tijd. Daarom kunnen de plekken 1,5 meter uit elkaar en kunnen alle werknemers van bedrijven en ondernemers een eigen ruimte huren. We hebben hier mensen werken uit alle sectoren en deze mensen verspreiden zich per dag over de ruimte en tijden. Dat is handig, want niet iedereen kan vanuit huis werken en thuis heb je niet het netwerk dat je hier hebt.”

In de eerste golf kwamen er minder mensen: “In de eerste golf was iedereen wat terughoudender, maar nu werken we hier met een aantal vaste mensen. Er zijn nog plekken vrij, dus mensen zijn welkom om hier te werken. Nu er geen vergaderingen meer zijn is het wel rustiger hier. Wel zijn er vergaderingen tot 20 personen mogelijk. De mensen die hier komen werken zijn over het algemeen wel blij met deze flexwerk plek, want ze kunnen hier rustig en veilig werken binnen een netwerk van professionele ondernemers. Iedereen houdt zich goed aan de corona afspraken en we zorgen goed voor elkaar”, besluit ze.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!