Op zoek naar bodemschatten in Apeldoorn

Dinsdag 12 oktober 2010

Door edwinkuipers

Op zoek naar Apeldoornse bodemschatten

Soms zie ik ze wel eens lopen in de mooie Apeldoornse natuur. Mensen die voorovergebogen lopend naar hun mobieltje staren. Ze praten niet, ze versturen geen sms, nee ik zie ze niets intoetsen. Alleen maar lopen. Van links naar rechts, een paar passen vooruit, pasje naar links, weer een paar passen vooruit. En dan…ineens een kreet van vreugde. Alsof ze op een goudmijn zijn gestuit, een oliebron of een andere bodemschat! 

Navraag leerde mij dat het hier gaat om mensen die doen aan Geocaching. Een speurtocht naar een schat die ergens verstopt is, in de bodem, achter een struik of zomaar onder een steen. Apeldoorn is rijk aan dergelijke bodemschatten. De schat kan variëren van een kokertje van een fotorolletje tot een heuse kist met curiosa. Wat deze schatten allemaal gemeen hebben is een logboek. In dat logboek schijven de vinders van de schat op welke datum en welk tijdstip de schat gevonden is. Daarna wordt alles weer toegedekt als was de schat nooit gevonden want een volgende Geocacher moet er ook lol aan kunnen beleven. 

Geocaching wordt wereldwijd beoefend. In Nederland zijn er 5.000 enthousiastelingen die geregeld op pad gaan op zoek naar meer dan 10.000 schatten (augustus 2010). Het doel van Geocaching is niet het vinden van de schat, de schat is meer een middel, maar het doel is om elkaar op mooie plekken te laten zoeken die anders niet zo snel bezocht zouden worden. Zo is er in Apeldoorn bijvoorbeeld het rondje De Maten te vinden. De bedenkers hebben Geocaching ‘schatten’ verstopt op uiteenlopende plekken in De Maten. Vaak met een puzzel erbij. Een rondje De Maten brengt je op de mooiste plekken. 

Wat is nu precies Geocaching? Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos, met daarin in ieder geval een logboek met pen, en meestal ook voorwerpen die je kunt ruilen. Zo´n doos noemt men een cache. Soms zit er ook een wegwerpcamera in, dan moet je een foto maken, zodat de eigenaar van de cache kan zien dat je er geweest bent. Over de hele wereld zijn caches verstopt. Degene die de cache heeft verstopt, maakt een omschrijving van waar de cache ligt. Met behulp van een GPS-ontvanger, kan je met de bijpassende coördinaten, de cache vinden. Zo verstopt men al jaren caches voor elkaar. Als je een cache hebt gevonden, kan je er een voorwerp uithalen, en er zelf weer een voorwerp in doen, maar dat hoeft niet. Zo verandert de inhoud van de cache steeds. Ook schrijf je in het logboek dat je er bent geweest, met de datum erbij. De ‘verstopper’ van de cache kan zo zien wie zijn cache allemaal hebben gevonden en wanneer. Na het bezoek aan de cache, kan je op internet vertellen hoe het was (wat ook wel ‘loggen’ wordt genoemd), zodat anderen kunnen zien wat jij ervan vond. 

Heb je een Smartphone met GPS dan kun je meedoen. Ook GPS apparatuur voor outdoor is geschikt. Surf eens op het internet en kijk eens op sites als www.geocaching.nl om wegwijs te geraken. Ik heb in ieder geval al een keer meegedaan. Om het eenvoudig te houden een cache bij mij in de buurt. Nu de herfstmaanden aanbreken ga ik beslist meer op pad. Schatten ontdekken op de mooiste plekjes in Apeldoorn. Wie doet met mij mee?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!