Openbare lessen over honden dringend gewenst

Vrijdag 9 maart 2018

Door David Levie

Als het aan Yvette van Veldhuizen ligt, buigt de overheid zich zo snel mogelijk over de mogelijkheid om nagenoeg iedere Nederlander kennis over honden bij te brengen. ,,De hond is onder ons”, zegt de dierentrainster uit Wenum Wiesel. ,,Net als de auto, de fiets en de scooter. Les over hoe je moet gedragen in het verkeer is heel normaal, zo zou dat ook met lessen over honden moeten zijn.”

Yvette spreekt over gedragspreventie. Ze is voor hondenkennis in het lespakket op scholen. Maar ook de media kunnen volgens haar een bijdrage leveren door filmpjes te vertonen. ,,De ene hond is de andere niet, en het ene ras geeft andere signalen af dan het andere. Signalen van naderend agressief gedrag bijvoorbeeld. Vaak zijn honden uit angst agressief. Veel problemen met honden zijn te voorkomen als je weet hoe je honden moet benaderen en hoe je de taal van een hond leert verstaan.”

Dat geldt in de ogen van Yvette zowel thuis als op straat. ,,Veel ongelukken gebeuren thuis. Mensen schaffen maar al te vaak een hond aan zonder enige vorm van kennis. ,,Ik heb een hondenschool en draag met collega’s kennis over, maar grote groepen – denk bijvoorbeeld aan mensen die geen geld hebben voor een cursus – zijn onwetend als het om honden gaat. Met alle gevolgen van dien.”

De verantwoordelijk bij de baas te leggen vindt Yvette maar ten dele juist. Ook als deelnemer in het verkeer zijn er regels die je moet kennen. Ook al heb je geen auto, je hebt er wel mee te maken. Dat gaat ook op voor honden.”

In Apeldoorn stoort ze zich aan het feit dat op de schaarse plekken waar hondenbezitters met hun huisdier kunnen oefenen wat ze op een cursus hebben geleerd ook fietsers, mountainbikers en trimmers welkom zijn. ,,Voor deze groep zijn er mogelijkheden genoeg, voor hondenbezitters die willen oefenen vrijwel niet .”

De door Yvette opgerichte stichting Alert (hondenopvang en herplaatsing) verzorgt regelmatig lezingen in den lande. Veel meer over Yvette van Veldhuizen, haar hondenschool, stichtingen en haar werk leven met honden is zaterdag 10 maart via Apeldoorn Direct te lezen in een uitgebreid verhaal (serie In Beeld) met deze bijzondere vrouw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!