Oproep: blijf vlag uithangen tot en met 5 mei

Woensdag 22 april 2020

Door Redactie

Flink wat straten in Apeldoorn hingen de afgelopen dagen vol met vlaggen. En dan vooral vrijdag 17 april, toen het precies 75 jaar geleden was dat de Canadezen Apeldoorn kwamen bevrijden. Je mag die vlag trouwens nog even laten hangen, want in het kader van 75 jaar vrijheid én om een stuk saamhorigheid te creëren, roepen we op te blijven vlaggen tot en met 5 mei.

Vlaggen mag uiteraard met de ‘gewone’ Nederlandse vlag, maar ook met de vlag die de Veluwse Vlaggen Industrie speciaal voor 75 jaar bevrijding heeft gemaakt. Zoals je kon zien hingen Apeldoorners op deze dag, vrijdag 17 april, massaal de vlag uit. Maar om een stuk eensgezindheid op te roepen in deze gekke tijd waarin we zitten, is dus gevraagd of je de vlag de komende weken elke dag wilt laten wapperen; tot en met Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei).

Pieken

Die speciaal ontworpen vlaggen, waarvan de opbrengst naar het Rode Kruis gaat, vlogen trouwens als warme broodjes over de toonbank, vertelt Brian Lutgendorf. ,,We hebben echt enorme pieken gehad in de verkoop. Toch zeker zo’n 2200 bestellingen, wat resulteert in de verkoop van zo’n 2500 vlaggen. Daarin hebben we alle vlaggen meegeteld.” Hij zegt wel vaker een piek te zien rond deze tijd van het jaar, maar niet zo erg als nu. ,,Dan verkopen we er maximaal 30 per dag, nu hebben we elke dag wel ruim 40 gehad. En daarnaast hebben we afgelopen weekend een piek van 200 vlaggen gehad.”

Regels

Wat nog even goed is om te weten is dat er een speciaal vlaggenprotocol geldt voor het vlaggen. Zo moet je hem eigenlijk op een speciale manier opvouwen, mag hij niet blijven hangen na zonsondergang en mag hij de grond niet raken.

Bevrijdingsverhalen

De Apeldoornse bevrijding was een bijzondere gebeurtenis. Ter nagedachtenis van onze helden zijn we in de serie ‘bevrijdingsverhalen’ op zoek gegaan naar de mensen achter de geschiedenis. Ontdek hier de 5 persoonlijke verhalen van Canadese veteranen en Apeldoornse burgers.

Wil jij jouw vlag ook op het kaartje? Stuur dan een foto van jouw vlag in onder ons bericht op Facebook en vermeld ook even in welke wijk deze vlag hangt. Mailen mag ook. Dat kan naar redactie@apeldoorndirect.nl.

 

Check hieronder ons filmpje hierover:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

vier17april
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!