Organisatie Cantharel Internationale Vierdaagse Apeldoorn: Een kijkje achter de schermen

Donderdag 16 maart 2023

Door Nikki Vredenberg

De Cantharel Internationale Vierdaagse Apeldoorn wordt volledig georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers. Irma Woudenberg is een van de vier bestuursleden die samen 140 vrijwilligers aansturen. Ze geeft een kijkje achter de schermen. Wat komt er allemaal bij de organisatie kijken en waarom is het zo leuk om vrijwilliger te zijn bij de Vierdaagse Apeldoorn?

Een nieuw lid in het bestuur

Irma kwam voor het eerst in contact met Stichting Vierdaagse in 2016, een jaar nadat de organisatie was overgenomen van de Nederlandse Wandelsport Bond die het de 61 jaar daarvoor organiseerde. Joop Achterkamp, voorzitter van Vierdaagse Apeldoorn, hielp haar toen bij het opzetten van wandelgroepen voor mensen met diabetes en vroeg Irma als vrijwilliger voor de Vierdaagse. Ze vertelt: “Ik was twee jaar vrijwilliger toen ik in 2019  tot het bestuur trad. In 2022 organiseerde ik mijn eerste Vierdaagse vanuit het bestuur, na een onderbreking door de corona pandemie.”

Het biedt een mooie gelegenheid om te mountainbiken op unieke locaties in Apeldoorn.

De grootste uitdagingen

Het bestuur heeft de verantwoordelijkheid voor de financiën, vrijwilligersaansturing en deelnemerswerving. De promotie van de Vierdaagse vereist tegenwoordig meer inspanning dan alleen flyers en een persbericht. Irma legt uit: “We hebben te maken met een teruglopend aantal deelnemers. De communicatie is hierin zo belangrijk. We besteden veel aandacht aan promotie, onze uitingen, de website en dat soort zaken.” 

Naast de promotie is de organisatie ook het hele jaar bezig met het ontwikkelen van routes en verkrijgen van vergunningen. Volgens Irma behoort het verkrijgen van vergunningen tot hun grootste uitdagingen. Ze legt uit:De eisen voor vergunningen bij landeigenaren en de gemeente Apeldoorn worden steeds strenger. Zo wordt de afgifte van vergunningen bijvoorbeeld beperkt in het broedseizoen en op zondagen omdat het dan al heel druk is in het bos. Hier zijn we als organisatie heel druk mee, terwijl wandelaars dit totaal niet doorhebben,” aldus Irma. 

Zonder vrijwilligers geen evenement

Irma vertelt dat veel vrijwilligers inmiddels in de leeftijdscategorie van boven de zeventig zitten waardoor ze hard op zoek zijn naar nieuwe krachten. Roelof Wanders is als 67-jarige een van de jongste vrijwilligers en coördineert als parkoersen bouwer de routes van wandeltochten. Hij zoekt naar geschikte routes en start- en finishlocaties, vraagt vergunningen aan en zet de routes uit, dit gebeurt op speciale mountainbikes. Hij hoopt dat dit ook jongeren aantrekt om te komen helpen: “Het biedt een mooie gelegenheid om te mountainbiken op unieke locaties in Apeldoorn. Ik zou al blij zijn als ze alleen al op de dagen van het evenement zelf zouden helpen,” aldus Roelof.

Doordat wij de veiligheid van de wandelaars waarborgen kunnen zij zorgeloos genieten van de wandeling.

Ook vrijwilliger Kor Flokstra vertelt enthousiast over zijn taak: “Als coördinator verkeersregelaar ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid van de wandelaars en die van de vrijwilligers. Ik zie veel verbeterpunten in de manier waarop het verkeer geregeld is tijdens het evenement en ik vind het een leuke uitdaging om hierin te verbeteren.” Dat hij zelf niet zoveel met wandelen heeft, maakt volgens hem niets uit: “Ik haal er plezier uit om de wandelaars in hun sas te zien. Doordat wij hun veiligheid waarborgen kunnen zij zorgeloos genieten van de wandeling.”

Een dankbare taak

Uit eerdere enquêtes onder vrijwilligers blijkt dat zij jaarlijks terugkeren omdat ze het leuk vinden om deel uit te maken van de organisatie, mede omdat de interactie met de deelnemers laagdrempelig is. Andersom zijn ook de deelnemers blij met het onderlinge contact: “We krijgen altijd terug dat de vriendelijkheid en gezelligheid van de vrijwilligers zo gewaardeerd wordt.” Roelof bevestigt dit: “De reacties zijn altijd heel positief.” Kor vult aan: “De interactie die je hebt met de wandelaars en mede vrijwilligers is heel leuk. Maar ook vanuit het verkeer, dat soms even moet wachten, krijg je over het algemeen altijd begrip.” 

Iets betekenen voor een ander

De Vierdaagse heeft een gezellig en ontspannen sfeer en de deelnemers komen voldaan terug van hun wandeltochten.

Irma vindt de verantwoordelijkheid en uitdagingen de moeite waard, omdat ze mensen een fijne wandelervaring wil bieden. Ze vertelt: “De Vierdaagse heeft een gezellig en ontspannen sfeer en de deelnemers komen voldaan terug van hun wandeltochten.” Kor vult aan: “De wandelaars zijn blij en voelen zich veilig, dat is heel belangrijk en iets moois om aan bij te kunnen dragen. De dankbaarheid die ik daarvoor terug krijg maakt het extra leuk.” 

Ook vrijwilliger worden?

Lijkt het jou leuk om, net als Roelof en Kor, wandelaars vier dagen te laten genieten van de Veluwe? Zie jij jezelf op een mountainbike om de route uit te zetten, of wandelaars helpen met blaren of andere medische gevallen of wil je iets anders betekenen? Vierdaagse Apeldoorn zoekt nog vrijwilligers voor verschillende functies. Meer informatie en de vacatures vind je op de website

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!