Oudjaarsdag-tradities en goede voornemens

Woensdag 1 januari 2020

Door Amrutha Mol

Dat december een drukke maand is was al bekend. Van Pakjesavond tot aan Kerst ben je hartstikke druk bezig met versieringen ophangen, cadeautjes kopen en vrienden of familie opzoeken. December draait namelijk om gezelligheid. Maar niet om gezelligheid alleen, december draait ook om het afsluiten van het jaar. Een nieuw jaar (en ook decennium) nadert langzaam en dit wil iedereen natuurlijk op een goede manier beginnen. De een stelt goede voornemens op en de ander gaat elk jaar naar Scheveningen om een nieuwjaarsduik te doen. Zo hebben mensen verschillende tradities als het gaat om de jaarwisseling.

Voor mij voelt Oudjaarsdag altijd een beetje speciaal. Het is namelijk een dag waarop je het oude jaar met alle mooie en lelijke momenten afsluit en je tegelijkertijd schrap zet voor een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Als ik het heb over Oudjaarsdag-tradities, dan denk je misschien wel aan oliebollen bakken, een huisfeestje bij vrienden of alvast het vuurwerk even testen voor het moment suprême. Ik heb de gewoonte om het hele huis schoon te maken, van top tot teen. Door elk kastje en laatje gaat een sopje. Zo begin ik, voor mijn gevoel, het nieuwe jaar letterlijk met een schone lei. Daarnaast schrijf ik altijd een ‘jaarreflectie’. Van elke maand noteer ik wat ik heb geleerd en de plus-en minpunten van die maand. Het helpt me om wensen of voornemens voor het nieuwe jaar op te stellen. Zo is een van mijn goede voornemens: neem elke dag de vitamines die je nodig hebt. Dat schiet er wel vaak bij in, maar vanaf vandaag, 1 januari, ga ik het niet meer vergeten!

Zo ben ik niet de enige met een Oudjaarsdag-traditie. Toen ik laatst in de rij bij de Intratuin stond raakte ik aan de praat met 2 vrouwen. Ze waren beiden elke Oudjaarsdag te vinden bij de oliebollenkraam, om verse oliebollen te halen. ,,Verse oliebollen zijn het lekkerst en het moet ook een beetje feestelijk zijn, zo’n jaarwisseling”, zei de een. De ander knikte instemmend en vulde aan: ,,Vanaf 1 januari gaan we wel weer op dieet.” Terwijl de dames moesten lachen, bedacht ik me dat heel veel mensen een soortgelijk goed voornemen hebben. Stoppen met roken, minder drinken, gezonder eten of vaker naar de sportschool. Allemaal goede voornemens die je vaker hoort. Heb jij ook een goed voornemen of vind je het maar onzin?

Natuurlijk ben ik even gaan pijlen wat andere Apeldoorners op de planning hadden staan voor Oudjaarsdag en avond: Oud en Nieuw-feestjes, familie opzoeken of toch naar het Aftelfeest. Daarnaast zijn er ook veel mensen die appelbeignets maken of zelfs erwtensoep. Wat kan ik zeggen; je moet het ervan nemen, nu het nog snertweer is.

Van oliebollen bakken tot bezoekjes aan familie en van feestjes met vrienden tot thuis lekker kokkerellen, iedereen heeft zo zijn eigen Oudjaarsdag-tradities. Maar een ding hebben we gemeen: we hopen allemaal op een gezond en gelukkig nieuwjaar. En namens de redactie van Apeldoorn Direct, wensen we je dat ook van harte toe! Maak er wat moois van in 2020!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!