Help de bevolking van Oekraïne

Over geluk gesproken…..

Donderdag 9 oktober 2014

Door Pedro Waldenaar

Gerard Oltmans

“Wat een geluk dat er alcohol is” sprak de alcohollist!! En….. “Wat een geluk dat er chocolade is” sprak de chocoladeverslaafde.

Maar zijn ze daarmee gelukkig? Een mooi thema om eens dieper over na te denken.

Eenmaal in de 8 weken, meestal voorafgaande aan Borrelnood, komt een gezelschap van 2 dames en 2 heren bij elkaar om over dit soort triviale onderwerpen met elkaar van gedachten te wisselen. Op een steeds wisselende horecalocatie in de binnenstad van Apeldoorn en dit onder het genot van bier en bitterballen. Het begin van de bijeenkomst is altijd veelbelovend; nà verloop van tijd wordt het rumoeriger; en wordt de ‘draad” van het gesprek regelmatig uit het oog verloren. Als er maar gelachen kan worden.

De onderwerpen komen spontaan en er wordt op een losse manier met elkaar gesproken; waarbij er wel sprake is van enige voorbereiding. De vraag hierbij is of geluk maakbaar en voor iedereen haalbaar is?

Om te beginnen: succes en geluk zijn niet twee dezelfde begrippen; De volgende uitspraak vanuit het gezelschap over het thema geluk wordt opgetekend:

Geluk is het moment dat de zaken zo lopen zoals deze gepland zijn; het is gelukt!

Ik sprak eens een ondernemer, die 10 projecten plande. 8 mislukte en 2 lukte er. “Ik heb geluk” 2 zijn er gelukt en 8 niet; wat een geluk. Dus als je rekening houdt dat er 8 projecten mislukken; is er sprake van geluk en daarmee succes. In deze redenering lijkt geluk maakbaar. Geluk is daarmee ook een beleving; een instelling. Het omgekeerde is daarmee ook een feit: als zaken niet lopen, zoals voorgesteld; is er sprake van ongeluk; sprake van pech of erger; sprake van een ramp. Geluk is in deze redenering niet te plannen; niemand is van plan om voor zichzelf een drama te plannen.

De volgende vraag doet zich dan voor: wat zijn de ingrediënten voor geluk; zijn er bepaalde processen en/of aspecten nodig om geluk te hebben? Een aantal uitspraken:

  • Het is belangrijk om oog hebben voor detail, dan komt het geluk naar je toe;
  • opportunist zijn, gewoon de ander belangrijk maken;
  • verleiden en zelfvertrouwen hebben; het geluk lacht je toe;
  • uitnodigend; open oog en oor en
  • oog hebben voor eigen belang.

En o wat een geluk: net als de dialoog verhit raakt en de gemoederen oplopen, verschijnt er opeens een bekende Apeldoorner; we geven het toeval de kans en daarmee het geluk de kans. Met andere woorden: sta open voor toeval en daarmee komt vanzelf het geluk. Is dat waar of niet waar? U mag het zeggen!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?