Help de bevolking van Oekraïne

Pizzapuntjes: met Parmezaanse kaas

Maandag 29 augustus 2016

Door Elly Bosma

We wilden de stad van de Parma ham en de Parmezaanse kaas bekijken. In mijn gedachten had ik, op basis van de reisboeken, al een voorstelling gemaakt en dit was veel belovend. Ik stelde mij voor dat ik minimaal een proeverij zou hebben van de overheerlijke hammen, bij voorkeur in combinatie met meloen. Het was 1,5 uur rijden, maar dat vormde geen belemmering bij het gedroomde vooruitzicht.

In mijn reisgids stond beschreven dat Parma een universiteitsstad is. Alle ingrediënten voor een wereldse dag op zondag lagen binnen handbereik. Buiten was het 32 C, binnen was het een stuk koeler dankzij de airco in de gehuurde Peugeot. Niets stond mijn geluk nog in de weg. Samen met man, zoon en dochter op weg naar een beleving die ons leven zou kunnen verrijken.

Parma heet ons welkom met borden waarop staat dat iedere bezoeker en zijn of haar bewegingen worden geregistreerd en dat parkeren niet wenselijk is. Om dit laatste kracht bij te zetten zijn diverse borden over een wegsleep regeling geplaatst. We voelden ons inmiddels erg welkom. Ook borden om aan te geven dat er sprake is van eenrichtingsverkeer en doodlopende wegen zijn rijkelijk aanwezig. In een stille straat nemen we het risico: we parkeren de auto en lopen de stad in.

De parkeerschijf op het dashboard brengt tijdelijk gemoedsrust. We verkennen de stad en krijgen het gevoel alsof er zojuist een terreur code is afgegeven of dat we in een spookstad beland zijn. Op een paar verdwaalde bewoners na, die op een elektrische fiets langs ons snorren om pizza’s te bezorgen, is er geen mens te bekennen in deze historische stad. We staan op een plein met een prachtige kerk en standbeeld van een weldoener. Het lijkt erop dat er vandaag weinig interesse is voor hem.

Gelukkig zijn er drie parkeerwachters die met volle bepakking rondlopen. Ik denk soms in beelden en het beeld van de ham met meloen is zomaar vervangen door het beeld van het verkeersbord waar een auto wordt weggesleept. Ik stel voor om de auto weer op te zoeken. Ik krijg algemene bijval. Bij de enige winkel die open is kopen we pizzapuntjes: met Parmezaanse kaas!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?