Proef oranje container Osseveld/Woudhuis van start!

Zaterdag 23 mei 2015

Door Redactie

564 Huishoudens in Osseveld/Woudhuis hebben zich opgegeven voor de proef waarbij drie soorten verpakkingsafval (plastic, metaal en drankenkartons, PMD) aan huis worden opgehaald met de oranje container. Zij leveren daarbij de grijze container voor restafval in. Het restafval wordt door henzelf weggebracht naar een ondergrondse container in de buurt.

Wethouder Olaf Prinsen is blij met het grote aantal deelnemers. “De gemeente wil op deze manier samen met bewoners ervaring opdoen met het systeem van ‘omgekeerd inzamelen’. Naast de huishoudens die zich direct opgaven, hebben zich ruim 150 mensen aangemeld die aangeven wel interesse te hebben, maar praktische knelpunten zien. Met deze mensen wordt persoonlijk contact opgenomen om gezamenlijk te zoeken naar oplossingen. Deze groep bestaat onder andere uit mensen die medisch afval hebben of luiers en incontinentiemateriaal. Met hen gaat Circulus-Berkel binnenkort in gesprek om te brainstormen over mogelijke alternatieven”.

Facebook
De deelnemende huishoudens ontvangen in de laatste week van mei hun oranje container; hun lege grijze container wordt dan opgehaald. Zij ontvangen in die week hun milieupas voor de ondergrondse verzamelcontainer voor restafval. Vanaf juni start de vierwekelijkse inzameling van de oranje container in Osseveld/Woudhuis. Speciaal voor de deelnemers aan de proef Osseveld Woudhuis en andere belangstellenden heeft Circulus-Berkel een facebookpagina geopend waarop ze hun ervaringen en tips met elkaar kunnen delen.

Grondstoffen
Aanleiding voor de proef is dat uit sorteeranalyses blijkt er in het restafval nog veel materiaal zit dat opnieuw gebruikt kan worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankenkartons, ook wel PMD genoemd. Het is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee om deze materialen uit het restafval te houden en weer te gebruiken als grondstoffen. Het verwerken van restafval kost geld; het apart houden van waardevolle materialen kan in de toekomst zelfs geld opleveren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!