Project T

Dinsdag 2 juni 2015

Door Pathos

Casie Newton: Even the tiniest of actions can change the future.

Project T zoals de film in Nederland heet begint met een scene die een openingsmonoloog moet zijn van Frank Walken (George Clooney) deze wordt echter de hele tijd gestoord door een vrouwenstem, die beduidend positiever naar het verhaal kijkt. Deze vrouwenstem blijkt Casey Newton (Britt Robertson) te zijn een jonge leergierige, dromerige en positieve tiener. Wat de twee met elkaar te maken hebben leert de kijker pas later in de film.

De film wordt verteld vanuit het perspectief van in eerste instantie Frank en later vanuit Casey. Als kleine jongen gaat de slimme Frank naar de wereldtentoonstelling van 1964 om daar zijn uitvinding te tonen. Hier ontmoet hij de jonge Athena (Raffey Cassidy) die hem een mysterieus speldje geeft nadat ze onder de indruk is geraakt van de jonge uitvinder. Het speldje gaat een belangrijke rol spelen in de film en staat symbool voor dromen en het reiken naar het onbereikbare. Voor het gaan waar anderen niet gaan en zodoende werken aan een mooiere toekomst. Ditzelfde mysterieuze speldje blijkt een toegangspoort te zijn naar een wondere wereld waarin alles mogelijk lijkt te zijn.

In de tussentijd kan de kijker al voelen dat hij/zij naar een disneyfilm kijkt. De humor en de wondere sciencefiction wereld geven een warme kijkbeleving.  51 jaar na dit moment vind de dromerige Casey een gelijk uitziend speldje bij haar spullen na een nachtje op het politiebureau te hebben gespendeerd. De sleutel naar die andere wereld blijkt met name bij Casey voor nog al wat problemen te zorgen. Desondanks is Casey er erg op gebrand om die wereld in te gaan.

Pas nadat Frank zijn verhaal en Casey een gedeelte van haar verhaal heeft gedaan komen de beide verhalen samen. Tot die tijd tast je in het duister over de tijd van het verhaal of de plek. Hierdoor moet je als kijker goed opletten en dit houdt je dan ook geboeid. Het plot wordt ook pas laat in het verhaal echt duidelijk en in deze film werkt dat uitstekend.

Het gebruik van nieuwe gadgets en nieuwe plotwendingen zorgen ervoor dat Project T door mag razen, met mooie overpeinzingen voor de kijker door het gebruik van twee tegenovergestelde individuen, een overduidelijke optimist en een pessimist (of realist).

In deze mooi vormgegeven wereld blijkt Athena ook meer dan ze is wanneer ze 51 jaar nadat ze Frank ontmoet heeft ook in het verhaal van Casey een rol gaat spelen. De finale van de film is typisch Disney, hartverwarmend en erg inspelend op het gevoel. Uiteindelijk ligt het lot van de wereld en het lot van die andere fantastische wereld in de handen van de dromer Casey en de meer realistische Frank.  Ondertussen worden ze bijgestaan door Athena, zou het drietal slagen in het redden van de beide werelden?

Pluspunten:
De scènes van de toekomst zijn fantastisch vormgegeven
De humorVerhaal blijft zich vernieuwen
De chemie tussen de hoofdpersonen

Minpunten:
Geweld is ietwat te slapstick

Eindcijfer 8.0

Heb jij Project T ook gezien? Zo ja wat vond je ervan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!