Provincie met primeur in Omnisport Apeldoorn

Woensdag 16 september 2009

Door Robert van Vliet

Juryvoorzitter Gerrit Steenbergen feliciteert de winnares van de debatwedstrijd Riek van Dijk ........ Sietinga Fotografie | www.sfoto.nl

De avond in de Shimanolounge van het Omnisport Apeldoorn was niet alleen bijzonder omdat de landelijke politiek met Prinsjesdag het nieuws had gedomineerd. Enkele uren daarvoor was de provincie Gelderland namelijk met een persbericht naar buiten gekomen met de titel ‘Gelderland wordt sportprovincie’. Directeur Tjienta van Pelt van de Gelderse Sportfederatie liet in haar inleiding blijken verheugd te zijn met de ambities van de provincie. Onder meer omdat er meer geïnvensteerd gaat worden in topsport en zo ook de Nederlandse kandidatuur voor de Olympische Spelen hiermee dichterbij komt.
Inleider Hans van Bon nodigde in zijn spreekbeurt alle politici en bedrijfsleven uit de de regio Stedendriehoek uit om eens te komen baanwielrennen. De hele regering was ze al voorgegaan.
De laatste inleider, tweede kamerlid Ton Heerts, vertelde over zijn ervaringen als voorzitter van ASV Apeldoornse Boys. Als het aan Heerts zou liggen zou hij het vrijwilligerswerk bij sportverenigingen verplicht willen stellen voor mensen die een uitkering hebben. Zijn credo was vooral om de sportclub meer in de wijk te brengen en de overheid meer te laten ontschotten. 

Stellingen
Na de inleiders gingen de genodigden in debat over vijf stellingen, waarbij een onafhankelijke jury,  bestaande uit Gerrit Steenbergen Bert Klaaysen en Monique Mulder, de sprekers beoordeelden op; visie, presentatie en debtatechniek. Het debat stond onder leiding van Herman Hobert. Hij is o.a. commentator/ verslaggever bij Eurosport en NOS langs de Lijn.
Bij de stelling dat de overheid zich zo min mogelijk met de sport zou moeten bemoeien was de meerderheid het oneens. “Sportverenigingen zijn onderdeel van de maatschappij en kunnen het zich niet veroorloven om de hekken dicht te houden voor de buurt”, sprak één van de genodigden. Terwijl een ondernemer juist vond dat de vereniging zich gewoon alleen op sport moet contreren en zich niet met buitenschoolseopvang of onderwijs zou moeten bezighouden. “Dat mag je van vrijwilligers niet vragen”.
Een apart sportfonds waarin de overheid de bijdrage van het bedrijfsleven verdubbelt zag het grootste deel van de zaal ook niet zitten. “Veel te bureaucratisch en geeft teveel discussie bij de uitvoering”.
Bij de stelling één stadion voor het Apeldoornse AGOVV en Deventer Go Ahead Eagles kregen de toehoorders een kijkje in de bestuurlijke keuken. AGOVV-voorzitter onthulde dat hij samen met de GO Ahead voorzitter vorig jaar had aangeklopt bij het bestuur van de gemeente Voorst over een mogelijk voetbalstadion. De bestuurders van Voorst wezen het plan voor één stadion in de regio Stedendriehoek destijds van de hand. De aanwezige raadsleden uit de gemeente Voorst kregen vervolgens kritische vragen van anderen uit het publiek die bevestigden hoe moeilijk overheden kunnen samenwerken om ambities te verwezenlijken. Uiteindelijk riep de jury VVD’er mevrouw Riek van Dijk tot winnaar van de avond uit van het avonddebat.
De volgende Business en Sportsmeeting van regio3circuit is op 24 november en staat in het teken van sport en onderwijs. Noteer de datum alvast in uw agenda en volg http://www.regio3circuit.nlvoor de details.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!