Recensie ‘London Has Fallen’

Dinsdag 22 maart 2016

Door Pathos

In ‘London Has Fallen’ keert Mike Banning (Gerard Butler) terug als stoere hoofdlijfwacht van de president van Amerika. Banning twijfelt over zijn toekomst als beveiliger van het belangrijkste staatshoofd van de wereld, zeker met zijn op handen zijnde vaderschap. Tijd om na te denken over zijn twijfels krijgt hij niet door het plotselinge overlijden van de premier van Groot-Brittannië. De uitvaart zal gehouden worden in de kathedraal van sint Paul. Alle wereldleiders zijn uitgenodigd en komen in grote getallen naar de hoofdstad. Banning wordt meegevraagd door de president en zoals ook al bleek in Olympus has fallen, gaat het landsbelang Banning boven alles.

Samen met de president Benjamin Asher (Aaron Eckhart) en Lynn Jacobs (Angela Bassett) vertrekken ze naar Engeland, waarbij Banning al vanaf het begin zijn bedenkingen heeft bij de gehele onderneming.

Eenmaal aangekomen in Engeland is de gehele westerse top aanwezig in London, waarbij er met een knipoog een flink aantal stereotyperingen de revue passeren. Het evenement wordt onder supervisie van Scotland Yard en MI-6, de Britse geheime dienst, tot in de puntjes gecontroleerd. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen breekt al gauw de hel los, wanneer de staatsbegrafenis aangegrepen wordt door terroristen om een coup te plegen om alle westerse leiders om te brengen. Banning krijgt de onzaligmakende taak om de president van Amerika koste wat kost, te beveiligen en te beschermen.

Na de klinisch uitgevoerde aanslag ontstaat er een kat en muisspel tussen de terroristen aan de ene kant en Asher en Banning aan de andere kant. Wanneer duidelijk wordt dat er een mol in de organisatie zit van MI6, staan Banning en Asher er voorlopig alleen voor ondanks de hulp die vicepresident Trumbull (Morgan Freeman) stuurt. Lukt het Banning om Asher uit de handen te houden van de moordlustige terroristen?

London has fallen is een no-nonsense actiefilm die continu in de hoogste versnelling raast. Het laat een schrikbeeld zien van een precies uitgedacht én uitgevoerd plan met als doel het westen te ontwrichten. Het geweld, zij het door kogelregens of handgevechten is heftig en hierin is Mike Banning’s no nonsens mentaliteit een grote pré. De film werkt in sneltreinvaart toe naar een finale zoals een vlotte actiefilm betaamt. Dankzij een open einde blijft de mogelijkheid aanwezig om in de toekomst nog eens dezelfde formule te gebruiken.

Conclusie:
London has fallen is een actiefilm die het beste tot zijn recht komt in de bioscoop. Verwacht dus geen diepzinnige dialogen, of mooie vergezichten, maar wel dik anderhalf uur actie.

Pluspunten:
Prima acteerwerk van Morgan Freeman en Aaron Echkhart
Gevechten (zowel de handgevechten als de vuurwapengevechten)

Minpunten:
Voorspelbare finale
Plot mist diepgang
Gebruik van stereotypes gedurende de hele film
De film is erg pro-Amerika

Eindcijfer:
6,5

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!