Recensie: The Revenant

Maandag 1 februari 2016

Door Pathos

JT


Hugh Glass: As long as you can still grab a breath, you fight. You breathe… keep breathing.

In dit epos volgen we Leonardi Dicaprio in zijn zoveelste jacht naar zijn eerste Oscar. Hij speelt de stille Hugh Glass een geprijsde jager die een groep pelsjagers veilig moet begeleiden door het winterse Amerika van begin 19e eeuw.

De film The Revenant, te zien bij JT Apeldoorn, begint met stilistische shots van Glass die samen met zijn zoon Hawk (Forrest Goodluck) en een andere pelsjager hun prooi benaderen. Niet lang daarna volgt een geweldig shot van de aanval van een indianenstam die de groep jagers flink uitdunt. Met pijn en moeite weten een paar mannen, waaronder Glass en zijn zoon Hawk de relatieve veiligheid te bereiken van de klaarstaande boot.

Op basis van Glass zijn raadgeving verlaten de mannen de boot voor de relatieve dekking van de wouden. Hier komt hij tegen wil en dank tegenover een grizzlybeer met haar twee jongen te staan. In een gevecht van leven op dood weet Glass wonderwel te overleven, maar is hij op sterven na dood wanneer de andere jagers hem vinden.

Na dagen van ontbering wordt besloten door kapitein Andrew Henry (Domhnall Gleeson) om de last die Glass geworden is achter te laten, waarbij drie mannen hem bewaken. De beloning van 300 dollar (een fortuin in die tijd) is genoeg om de meedogenloze en praktische Fitzgerald (Tom Hardy) te overtuigen. Hawk en de jonge Jim Bridger (Will Poulter) zien af van de beloning en blijven gratis om Glass te bewaken, of te begraven mocht hij overlijden.

Wanneer Fitzgerald genoeg heeft van het wachten verraad hij Glass en diens zoon. Hij laat Glass voor dood achter en vertrekt samen met Bridger richting de rest van de groep. Vanaf dat moment is het aan Glass om te overleven en om wraak te nemen op de man die hem verraden heeft.

The Revenant is een indrukwekkende film, niet in de laatste plaats vanwege de gigantische lading ontberingen die de hoofdpersoon moet ondergaan in zijn zoektocht naar wraak. Wat Glass allemaal moet doorstaan in deze ruim tweeënhalf uur durende film is mensonterend en menig ander zou opgegeven hebben. Naast deze bewonderenswaardige overlevingsdrang, zijn de beelden ook van hoge kwaliteit. Vanaf het openingshot, waarbij de camera tijdens de aanval van de Indianen 360 graden draait, heb je als kijker continu het idee dat je middenin de actie zit.

Ook de ijzige kou wordt constant benadrukt tijdens de film, alsmede de wreedheid van de mannen die zo woest zijn als hun – ijzige – baarden. De hele film staat bol van de spijkerharde momenten, waar het aanpassen of sterven is.

Wanneer de film ten einde is kun je als kijker opgelucht adem halen, je bent weer terug in het regenachtige Nederland waar het vijfentwintig graden warmer is.

Conclusie
The Revenant is een brute, mooie film maar komt net wat diepgang tekort om een echt meesterwerk te zijn. Daarvoor zijn de karakters te eenzijdig bezig met het overleven.

Pluspunten:
Leonardo Dicaprio’s acteerwerk (Oscarwaardig)
De shots waar gebruik wordt gemaakt van 360° beelden.
Cinematografisch meesterwerk
Natuur versus mens

Minpunten:
De tijdsduur
Niet geschikt voor tere zieltjes

Eindcijfer: 8.5

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!