ReShare Store opent: ‘De Bijenkorf onder de kringlopen’

Donderdag 12 juli 2018

Door Inge van Nimwegen

Aan de Brinklaan 134 opent vandaag, donderdag 12 juli, een Apeldoorns filiaal van de ReShare Store, een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils. De verbouwing van het ruime pand is inmiddels klaar en er wordt hard gewerkt aan de inrichting.

Het filiaal in Apeldoorn is de 10de ReShare Store in Nederland, waar klanten tweedehands en vintage kleding kunnen vinden voor lage prijzen. Deze variëren van 2 euro voor een shirtje tot iets meer: het duurste item wat op dit moment in de winkel hangt is een Burberry-regenjas voor 25 euro. De winkel is bedoeld voor iedereen; voor wie een kleine portemonnee heeft, duurzaam wil shoppen of gewoon zin heeft om te snuffelen naar iets bijzonders. Dat kan hier volop: naast galajurken en colbertjes hangen er ook motorpakken in de rekken.

Floormanager Terry Tervoert hoopt dat mensen ook langskomen om het sociale karakter van de winkel: ,,Wij hopen dat bezoekers gaan zitten en een kopje koffie blijven drinken. Wij willen een luisterend oor kunnen bieden.” ReShare Store doet dan ook mee met het initiatief ‘uitgestelde koffie’: een systeem waarbij iemand van tevoren een kop koffie koopt voor iemand die het zelf niet kan betalen. Zo kan iedereen zich thuis voelen. ,,Het is de bedoeling dat mensen echt een huiskamergevoel krijgen. Iedereen is welkom.”

De winkel oogt bij binnenkomst gelijk fris en kleurrijk. De kledingstukken zijn, in lange rijen, zorgvuldig gesorteerd op soort en kleur. De winkel is een statige ruimte met grote pilaren, met een luxueuze uitstraling. In het pand aan de Brinklaan zat vroeger dan ook een luxe kledingzaak. Dat gevoel van luxe is iets wat Terry ook in gedachten heeft voor de ReShare Store: ,,De Bijenkorf onder de kringlopen”, noemt zij het.

Om concurrentie met andere kringlopen in de stad maakt Terry zich geen zorgen. De ReShare Store wil dezelfde winkelervaring bieden als iedere andere volwaardige kledingwinkel – en toevallig is de kleding dan tweedehands en liggen de prijzen laag. Als floormanager wordt Terry bijgestaan door een team van 7 enthousiaste vrijwilligers die sinds maandagmorgen druk aan de slag zijn geweest met het inrichten van de winkel. Wat er nu uitgepakt staat, is nog lang niet alles. Iedere woensdag wordt er nieuwe kleding aangeleverd vanuit het sorteercentrum van Leger des Heils ReShare.

Het Leger des Heils zamelt op jaarbasis zo’n 26 miljoen kilo textiel in. Naast kleding zitten hier ook schoenen, tassen, sjaals en andere draagbare accessoires tussen. Na een strenge selectie komt alleen de kleding met de beste kwaliteit in de winkels te hangen; de overige kleding krijgt een andere bestemming. Ook de opbrengsten van de ReShare Store komen ten goede aan projecten van het Leger des Heils. Dit is wat Terry zo mooi vindt aan de nieuwe winkel: ,,Niet alleen de kleding die je verzamelt krijgt een tweede kans, maar ook de inkomsten zorgen dat andere mensen een tweede kans krijgen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!