Eerherstel voor Jugendstil in binnenstad

Maandag 4 januari 2016

Door Redactie

Gerard Oltmans

Beekstraat 24, Hoofdstraat 144, Van Kinsbergenstraat 4 en Marktstraat 6. Als het aan de vereniging Andries van Driesum ligt worden deze panden in de Apeldoornse binnenstad snel aangekocht. De vereniging wil ze restaureren en als het even kan hun oude bestemming teruggeven. Proel Locaal Het Achterom aan de Mariastraat is tot nu nog het meest in het oog springende wapenfeit van Andries van Driesum, die om de aankoop van de vier boven genoemde panden te realiseren de BV Stadsherstel in het leven heeft geroepen. Ook was Andries van Driesum nauw betrokken bij de komst van brouwerij De Vlijt met z’n Veluwse Schavuyt.

Was de aankoop van wat nu Het Achterom is nog een aangelegenheid van vijftig zakenmensen, de toekomst richt zich op zoveel mogelijk Apeldoorners die een financieel steentje kunnen en willen bijdragen. BV Stadsherstel gaat zich naast aankoop van de panden bezighouden met de verkoop van aandelen (5000 euro met winstoogmerk en stemrecht en aandelen zonder winst en stemrecht). Twee stichtingen richten zich op giften en schenkingen en certificaten van aandelen op naam à raison van 100 euro. Deze bedragen zijn financieel aftrekbaar.

Op de achtergrond blijft de vereniging Andries van Driesum aan de touwtjes trekken. De vereniging is in 2009 opgericht en vernoemd naar de toonaangevende Apeldoornse architect die rond het begin van de vorige eeuw monumentale panden ontwierp. De belangrijkste doelstelling is de instandhouding en het beheren van historisch onroerend goed in Apeldoorn. De pijlen van de vereniging zijn vooral gericht op Jugendstilpanden (rond 1900  gebouwd) en daar heeft de stad er nogal wat van. Alleen Den Haag heeft er in ons land meer.

Terug nu naar het wensenpakket van de initiatiefnemers: het teruggeven van de oude functie van de beoogde panden. Beekstraat 22 zou een proeflokaal moeten worden voor (spuit)water en limonades die ter plekke worden samengesteld. Ook de bieren van de Vlijt worden in het assortiment opgenomen. Voor Hoofdstraat 144 ligt wellicht de bestemming van koffiebranderij en –schenkerij in het verschiet. Een sigarengenoot met bescheiden horeca is daarin opgenomen. Van Kinsbergenstraat 4 (thans restaurant Twenty 2 en bovenwoningen) is geknipt voor een culinair tempeltje en eventueel een bed and breakfast. Het tamelijk onbekende Markstraat 4 is volgens Adries van Driesum dé locatie om er een werkplaats voor houtbewerking van te maken waar het publiek een kijkje kan nemen. Ook jongeren met een achterstand zouden er een ambachtelijke werkplek moeten kunnen vinden.

Is alles klaar voor gebruik dan wacht de exploitant een schappelijke huur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!