Retourtje Barcelona

Zondag 24 maart 2013

Door brengsandranaarbarcelona

Dit verhaal gaat over Sandra. Sandra Wieringa, 48 jaar, bruine ogen met lichtjes er in, tegenwoordig roodblond, zonnig mens, altijd naar de laatste mode gekleed, gelakte nagels en levensgenieter. En o ja, ze zit in een rolstoel en aan de beademing. Dat vergeet je namelijk als je met haar praat. Doorzetter, enthousiast, geboren gastvrouw, weet alles van lekkere dingen, ze viert het leven. Ze is geïnteresseerd in politiek en in tal van andere zaken.

Via de Apeldoornse politiek heeft ze een paar jaar geleden haar vriendenkring uitgebreid. De aanleiding was haar noodkreet gericht aan de plaatselijke fracties, ze dreigde haar zelfstandigheid te verliezen door de regeringsplannen. Sandra woont namelijk in een Fokus project. In een gezellig, aangepast appartement aan de Laan van de Mensenrechten, waar ze haar leven inricht zoals iedereen met als motto “ondanks mijn beperking, leef ik onbeperkt”. En op de momenten dat het nodig is, professioneel geholpen wordt met als uitgangspunt de regie over haar eigen bestaan. Dat is Fokus.

Ze begon, aanvankelijk aangemoedigd en gesteund door een aantal vrouwen uit de gemeenteraad, maar al snel zelfstandig, een kruistocht voor haarzelf en haar lotgenoten om aandacht te vragen en te strijden voor alle mensen die net als zij tussen de wal en het schip zouden vallen. Want Fokus is landelijk ondergebracht in een aparte regeling en die regeling dreigde door bezuinigingen opgedoekt te worden.

Sandra schrok er niet voor terug om haar stoute (hooggehakte) schoenen aan te trekken en naar Den Haag af te reizen om met de toenmalig staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten in gesprek te gaan en begrip te vragen voor het probleem, met de bedoeling de bezuiniging van tafel te krijgen. Er kwam meer aandacht, ook vanuit de media, het resultaat is dat het gevaar voor opheffing van de Fokusprojecten voorlopig lijkt te worden afgewend, in ieder geval tot 2015. Daarna vallen deze binnen gemeentelijke regelingen en is nog niet bekend hoe daarmee omgegaan wordt.

Sandra heeft een hartenwens. Al jaren. En dat is een tripje Barcelona. Het is inmiddels 15 jaar geleden dat ze in het buitenland is geweest. Onmogelijk geworden door de toenemende spierziekte. Het voetbalstadion bezoeken, de taal horen, de sfeer snuiven, Spaans eten, de mensen bekijken, kortom wat voor heel veel mensen achteloos binnen hun bereik is, is voor haar de ultieme droom. In haar situatie een kostbare aangelegenheid door o.a. de kosten van professionele begeleiding en aangepast vervoer in Barcelona.

Ons doel is om de hartenwens van Sandra in september van dit jaar in vervulling te laten gaan. Daarvoor vragen wij sponsoring aan iedereen die ons helpen wil om dit voor elkaar te krijgen. Meer informatie vindt u op de website: www.brengsandranaarbarcelona.nl. Doet u mee?

Met vriendelijke groet,
namens de vrienden van Sandra,
Paula Donswijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!