[Review] Terminator Genisys

Dinsdag 21 juli 2015

Door Pathos

© JT Bioscoop

Pops (T-800): I’m old, not obsolete

Schwarzenegger is terug; in de nieuwste Terminator film vecht hij samen met Sarah Connor (Emilia Clarke) tegen Skynet. De T-800 is sinds het begin van de Terminator-serie in 1984 wel wat ouder geworden, maar hij is dan wel oud maar nog niet overbodig. Het verhaal begint in 2029, waar een mooie actiescene de inleiding vormt van de film. Een grimmig beeld wordt geschetst van de oorlog tussen de mensheid en de machines. De oorlog loopt ten einde en de mensen zijn aan het winnen dankzij de laatste hoop van de mens; John Connor (Jason Clarke). Zijn secondant is de jonge Kyle Reese (Jai Courtney). Als kleine jongen wordt Kyle gevonden door John, die daardoor ontsnapt aan een terminator.

Bij een gewaagde aanval op de basis van Skynet is het erop of eronder voor de mensheid, maar ook voor Skynet. Om de aanstaande overwinning van de mensheid te voorkomen heeft Skynet nog één troefkaart die het gaat spelen; de T-800 terugsturen in de tijd naar 1984 om zo de moeder van John Connor, de leider van het verzet te doden. John en Kyle komen net te laat om Skynet te stopen, gelukkig kan de machine waarmee de T-800 is teruggestuurd ook gebruikt worden door een mens. Aangezien hij niemand meer vertrouwt dan zijn adjudant – en vader – Kyle Reese, stuurt hij hem terug. Doordat er iets niet goed gaat bij de tijdreis, komt Reese terecht in een andere tijdlijn.

Hij herinnert zich dingen die niet zullen gebeuren in zijn tijdlijn. Veel tijd heeft hij niet om daarover na te denken wanneer hij met een knal in 1984 terechtkomt, Een T-1000 staat hem op te wachten met de bedoeling hem te doden. De T-800 en Sarah schieten hem echter te hulp en gezamenlijk weten ze de T-1000 te overmeesteren. Het wel of niet redden van Sarah Connor in 1984 is zo belangrijk geworden dat er een nexus punt is gecreëerd, een gebeurtenis zo cruciaal waar tijd vertakt in diverse mogelijkheden.

De in 1984 19 jarige Sarah Connor werkt uitstekend samen met de T-800, die ze de naam Pops heeft gegeven. Hij is de enige familie die ze heeft. Na het uitschakelen van de T-1000 verkrijgt Pops een belangrijke computerchip waarmee hij een tijdmachine kan activeren, hiermee kunnen Kyle en Sarah samen naar een gekozen tijd en plek reizen om zo samen Skynet te stoppen of nog beter, te voorkomen. Sarah weet in tegenstelling tot Kyle dat ze verliefd zal worden op hem en dat hij de vader zal zijn van John. Ze verzet zich hier tegen omdat ze weet dat die gebeurtenis eveneens de dood betekent van Kyle. Sarah laat zich overtuigen door Kyle om de tijdreis te ondernemen naar 2017, de vooravond van de lancering van Genisys. In de flashbacks die Kyle had tijdens de tijdreis naar 1984, herleefde hij een toekomstige herinnering; Genisys is Skynet.

In 2017 landen – of beter gezegd crashen – ze op een snelweg en worden al gauw onderschept door de politie. Skynet heeft in de tussentijd ook niet stilgezeten, een nieuwe verrassende Terminator probeert zich te herenigen met Sarah en Kyle. Deze terminator is de geestelijk vader van Genisys, een allesomvattend programma dat wereldwijd gebruikt zal worden, ook door en voor defensie. In een poging om kritiek te leveren op de digitale technische maatschappij anno nu wordt een toekomstbeeld geschetst waarin de mens leeft voor gemak en technologie.

De achilleshiel van deze film zit hem in de plotgaten die wellicht in de volgende delen worden opgevuld. Bijvoorbeeld hoe en waarom kon Pops worden teruggestuurd naar een veel vroeger punt in de geschiedenis dan voorheen om zich zo te ontfermen over de jonge Sarah Connor?

De film kijkt gemakkelijk weg en heeft diezelfde Terminator-vibe die eerdere delen ook het kijken waard maakten. De zelfspot van Pops zorgt in de film voor de broodnodige humor, waarbij Sarah en Kyle de meer serieuze kant van het verhaal personificeren. Het einde en de uitleg over het nexus-punt laten genoeg ruimte over voor een vervolg. Mocht dit vervolg komen dan is het wel zaak om de gaten in het plot weg te werken, iets meer diepgang zou daarbij ook geen kwaad kunnen.

 

Pluspunten:

  • Referenties naar de eerdere Terminator films
  • Arnold Schwarzenegger die terug is in zijn iconische rol
  • Visueel actiespektakel

Minpunten:

  • Te weinig diepgang in verhaal
  • Plotgaten

Eindcijfer: 7,2

 

Trailer:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Film

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!